Megidézik a bartóki szellemiséget a színpadon: nemzetiségek katonadalain alapuló előadást mutat be a Nagyvárad Táncegyüttes

Krónika 2020. február 13., 09:50

Az első világháború idején bemutatott, különféle nemzetiségek katonadalait is felsorakoztató előadást gondol tovább a Nagyvárad Táncegyüttes új produkciója, a Katonaének. Az előadásban, amelyet pénteken mutatnak be, Bartók és Kodály feldolgozásai is elhangzanak.

A Kárpát-medence eredeti népzenéje, Bartók- és Kodály-feldolgozások is felcsendülnek a Nagyvárad Táncegyüttes új, Katonaének című előadásában Fotó: Vigh László Miklós/ Nagyvárad Táncegyüttes

A Nagyvárad Táncegyüttes a Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfus, rendező által színpadra állított, Katonaének című előadását mutatja be pénteken 19 órától. Amint a társulat ismertetőjében olvasható, a Nagy Háború harmadik évében Bécsben koncertet szerveztek, amelynek keretében a birodalom népeinek régi és újabb katonadalait kívánták bemutatni. 

Az előadás 1918 januárjában valósult meg, nem német vonatkozású részét Bartók Béla szerkesztette, Kodály Zoltánt is bevonva a munkába.

Bartók azonban nemcsak szerkesztőként, hanem szerzőként és előadóként is részese volt a programnak. A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek kezdeményezték annak megismétlését Budapesten abban a reményben, hogy az ugyanúgy Bartók Béla szellemében fog megvalósulni. Erre azonban egyrészt a hazai zenei élet provincializmusa, másrészt a trianoni tragédia miatt már nem kerülhetett sor.

A Katonaének munkacímű előadás zenei szövete száz év múltán felveszi az akkor elszakított szálat, de tovább is gondolja azt. Az elsőrendű alkotói szándék nem a hiány pótlása, a múlt megidézése, hanem egy újabb demonstráció, egy újabb kinyilatkoztatás, a bartóki szellemiség, a géniusz „igazsága” mellett.

A produkció Bartók és Kodály ilyen témájú művei, feldolgozásai mellett a Kárpát-medence eredeti népzenéjét is felvonultatja, kitekintve – a fenti szellemiség jegyében – a velünk élő nemzetiségek katonatémájú dalaira is.

A Katonaéneket a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara és zenekara adja elő, zenei szerkesztő Kelemen László zeneszerző, folklorista. A bemutatóra jegyek a Szigligeti Színház Moscovei (Szilágyi Dezső) utca 7. szám alatti jegypénztárában és online a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók, az előadásra érvényesíthetők a Nagyvárad- táncbérletek.