Kitüntették Szőcs Bernadette asztaliteniszezőt és Klosz Pétert, a triatlonszövetség elhunyt elnökét

Szucher Ervin 2020. február 12., 13:36

Szőcs Bernadette Cynthia Európa-bajnok asztaliteniszezőnek és Klosz Péternek, a Romániai Triatlonszövetség három hónappal ezelőtt elhunyt elnökének ítélték oda kedden a Maros megyei önkormányzat legrangosabb elismerését, az Alae elnevezésű kitüntetést.

Klosz Péter testvére, Viktor és Szőcs Bernadette a díjátadón Fotó: Haáz Vince

Ez az első alkalom, amikor a tanács sportolókat díjaz, méghozzá kettőt, akik közül az egyiket román párt javasolt. Az öröm azonban nem lehetett teljes: Klosz Péter, aki a múlt év végén, alig 50 évesen távozott az élők sorából, posztumusz kitüntetést kapott.

Későn kezdődött és rövidre sikeredett edzői és sportvezetői pályafutása rendkívül gazdagnak és eredményesnek bizonyult. Míg tizenegynéhány évvel ezelőtt még egy magánklub keretében futó- és síversenyeket szervezett, 2011-ben már a triatlon világát hozta Romániához közelebb.

Ő volt az, aki letette a szakszövetség alapjait, majd főtitkárként és 2016-tól elnökként felfejlesztette azt.

Számos rangos hazai és nemzetközi verseny szervezése fűződik a nevéhez. Fáradhatatlan munkájával Marosvásárhelyt nemcsak a sportág világtérképére helyezte, de néhány évig a triatlon európai fővárosává avanzsálta.

Fotó: Haáz Vince

Klosz Péter számára a triatlon nem munka vagy hobbi volt, hanem maga az élet. Tervei között egy multisport világbajnokság rendezése is szerepelt, melynek Maros megye adott volna helyet. A laudálására felkért erdőszentgyörgyi polgármester, Csibi Attila arra hívta fel a sportbarátok figyelmét, hogy ennek az álomnak a megvalósítása immár rájuk hárul. Az elismerést Klosz Péter testvére, Viktor vette át.

{K1}

A másik kitüntetett, Szőcs Bernadette Cynthia a marosvásárhelyi asztalitenisz csodagyermekének számít,

akit Ungvári Imola és Romeo Lupaşcu fedezett fel, de a Besztercén székelő olimpiai központnál teljesedett ki. A 24 éves többszörös Európa-bajnok, az Európa Top 16 verseny nyertese Maros megye egyetlen sportoló résztvevője, aki megváltotta a jegyét az idei tokiói ötkarikás játékokra.

„A két sportoló, akiket elismerésben részesítünk, karrierjük során nagyszerű eredményeket értek el. Kiváló teljesítményük mögött kitartó munka és áldozatok sora áll. Egy felgyorsult világban élünk, amelyben az emberek többsége minimális erőfeszítéssel szeretne elérni eredményeket, hírnevet és sikert. Annak a két személynek az élete azonban, akiknek ma Alae kitüntetést adunk, egy másfajta utat mutat nekünk, és különösen a fiatalok számára lehet ez fontos lecke”– hangoztatta a díjátadón Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke.