FRISSÍTVE – Koronavírus-fertőzötteket felügyelt Németországban, majd hazajött Erdélybe az ápoló

Krónika 2020. február 12., 12:42

A temesvári Victor Babeş járványkórházban kivizsgálás alá vontak egy 25 éves fiatalembert, aki egészségügyi asszisztensként koronavírussal fertőzött személyeket gondozott Németországban, majd hazatért Romániába.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Virgil Musta, a bánsági nagyváros egészségügyi intézményének szóvivője közölte, a fiatalembertől biológiai mintát vettek, amelyet Bukarestbe küldtek laboratóriumi vizsgálatra. A kórházi illetékes elmondása szerint a Németországban egészségügyi gondozóként dolgozó férfi január 25-e és február 2-a között koronavírussal fertőzött személyeket ápolt.

Február 7-én hazajött Resicabányára meglátogatni a szüleit, majd Szörényordasra is elutazott, hogy találkozzon nővérével és sógorával.

Az Agerpres hírügynökség közölte, kedden enyhe hűlési tünetek jelentkeztek a fiatalembernél: láz és száraz köhögés. A kórház különleges eseteket ellátó osztályára utalták be, biológiai mintát vettek tőle, amelyet elküldtek Bukarestbe, a Közegészségügyi Igazgatóság laboratóriumába – tájékoztatott Virgil Musta. A Krassó-Szörény Megyei Közegészégügyi Igazgatóság képviselői nem sokkal később arról tájékoztattak, hogy megyei szinten válságstábot hoztak létre, miután a fiatalember kedd este jelentkezett a resicabányai megyei sürgősségi kórházban lázra, köhögésre és rekedtségre panaszkodva.

„A sürgősségen kiderült, hogy a páciens a németországi Trostberg városban dolgozik egészségügyi asszisztensként és állítólag koronavírussal fertőzött személyeket gondozott” – nyilatkozta Daniel Botgros, a közegészégügyi igazgatóság szóvivője. Mivel felmerült a koronavírussal való fertőződés gyanúja, Cristian Gâfu Krassó-Szörény megyei prefektus elrendelte a válságstáb felállítását. A Raed Arafat államtitkárral való megbeszélés nyomán az a döntés született, hogy a pácienst sürgősen, de a megfelelő járványtani intézkedések betartásával, mentőautóval átviszik a temesvári Victor Babeş Járványkórházba. A páciens távozása után fertőtlenítették a resicabányai kórház sürgősségi részlegét, illetve a szobát, ahol elkülönítve tartották, a mentőautó pedig a Temes Megyei Katasztrófaelhárító Felügyelőségnél maradt fertőtlenítés céljából.

A Krassó-Szörény Megyei Közegészégügyi Igazgatóság azonosította a resicabányai kórház egészségügy személyzetének minden tagját, aki február 11-én szolgálatban volt. Tizenhat személyről van szó, akit megfigyelés alatt tartanak. Az igazgatóság ugyanakkor azonosítani próbálja mindazokat, akikkel a fiatalember a Romániában töltött 7 nap alatt kontaktusba került.

{K1}