Kihozni az autóból a maximumot – Tíz adásnyi videóanyagot készített a Laptiming csapata Székelyföldön

Zátyi Tibor 2020. február 12., 10:07

Székelyföldön jártak a Magyarországon és itthon is nagy népszerűségnek örvendő Laptiming című, autóversenyzésről szóló videósorozat készítői. Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában tartottak közönségtalálkozót, továbbá legalább tíz adásra szóló anyagot forgattak környékünk

Vida János és Bessenyey Zoltán Székelyudvarhelyen Fotó: Erdély Bálint Előd

A csapat egyik tagja Bessenyey Zoltán kétszeres rali Európa-bajnok, aki a 2016-os Veszprém Rali előtti teszten szenvedett súlyos balesetet, és azóta kerekesszékben éli az életét. A pilóta szerencsére nem veszítette el jókedvét, ezt az udvarhelyi előadáson is bebizonyította, műsorvezetőként és navigátorként segíti társait az autótesztelésben. A Laptiming csapatának tagja még Vida János autós szakújságíró, autóversenyző, illetve Walter Csaba, aki a magyar autósport legtapasztaltabb és legeredményesebb endurance-versenyzőjének számít.

Az előadás elején elhangzott, hogy hosszú kihagyás után Bessenyey ismét ralizott, Vida mesélt bővebben közös kalandjukról. „A rali és a pályaversenyzés nagyon különbözik egymástól, csak csoportosítva lehet őket autósportnak nevezni. Bessenyey mondta, hogy ha lesz Európa-bajnoki futam Magyarországon, akkor induljunk el azon.

Kívülről nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen mindkét szakágban gyorsan kell menni autóval, de a raliban teljesen más a szabályrendszer, más felfogásban kell vezetni.

Nézegettük a pályákat, mondtam, vágjunk belé, hiszen aszfalton nagyon sok rutinom van” – mondta Vida.

Az említett verseny tavaly novemberben volt Nyíregyházán, harminc év szünet után rendeztek ismét Magyarországon Eb-futamot. Bessenyeyék utolsó előfutóként közvetlenül az Európa-bajnoki mezőny előtt indultak egy Peugoet 208 R2-vel.

„Csak ajánlani tudom a ralizást, gyönyörű kaland. Egyben túlélőverseny volt számunkra. Amikor teljesítetted a gyorsasági szakasz, következett az összekötő szakasz, amikor úgy kell A pontból B pontba eljutnod, hogy szigorúan betartod a közlekedési szabályokat. Mindezt úgy, hogy a világ egyik leghangosabb autójában ülsz, amiből csak idegesítő hangok jönnek ki. S mi így mentünk több száz kilométert a két nap alatt, már azt túlélni hihetetlen dolog volt. Azóta még jobban tisztelem a raliversenyzőket, és ha lehetséges, akkor szeretném majd magamat versenyszinten is kipróbálni. Annyira jól teljesítettünk, hogy több felkérésünk is érkezett, így 2020-ban is fogunk versenyezni, Nyíregyházán mindenképpen elindulunk” – tette hozzá Vida.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A legendás Lada VFTS

Szó esett a legendás Lada VFTS versenyautóról is, amelyet 2018 óta építenek Bessenyeyék. „2018 elején fogtunk neki, akkor úgy tervezetük, hogy novemberben kész lesz, most 2020 februárja van.

Úgy terveztük, hogy nem csinálunk drága versenyautót, 10 millió forintost, most már bőven túlléptük ezt az értéket. Csak a bukócsövet sikerült annyira egyedire megtervezni, hogy eddig háromszor kellett engedélyeztetnünk, de megfelel a legfrissebb WRC-szabályoknak”

– mondta Bessenyey. Vida kiemelte, hogy egyedül a borítás, a blokk és a váltó háza Lada, a többi teljesen egyedi építésű alkatrész.

„Az volt a célunk, hogy építsünk egy olyan autót, amely úgy néz ki, mint egy VFTS, de legyen modernebb. Magyarországon hatalmas rajongótábora van a VFTS-nek, csak a ladás részeinket legalább kétszázezer ember követi. Hatalmas munka van az autóban, a motor is kb. másfél éve készül, de lassan célegyenesben vagyunk, a következő forgatásokon remélhetőleg már el is indul az autó” – osztotta meg a jó hírt Vida.

Nyolc éve tesztelnek

A Laptimingot 2012-ben találták ki, akkoriban délutánonként 3–4 autót teszteltek, és a Garázs című tévéműsor része volt. „Bessenyey sérülése után 2017-ben tért vissza, megreformáltuk a műsort, szerencsénkre nagyon bevált, nagyon jól együtt tudunk működni” – tette hozzá Vida.

Most egy forgatási nap alatt akár 8–10 adásnyi képanyagot rögzítenek és 18–20 autót tesztelnek a Kakucs Ringen.

„Számunkra az is fontos, hogy azonos körülmények között teszteljük az autókat. Különböző hőmérséklet és páratartalom közepette is nagyon sokat mentem pályán, így pontosan tudom, hogy ezekből adódóan milyen időkülönbségek származhatnak, ezért április végétől szeptemberig forgatunk, hogy legyenek mindig azonosak a körülmények” – folytatta Vida.

Elhangzott, hogy a Laptiming felvétele során az autókkal egy bemelegítő kört követően rögtön időre autóznak – erre van felépítve az egész műsor. „Mindig van olyan autó, ami számunkra is újdonság, és elsőre nehéz azzal versenyezni. Ettől is izgalmas, hogy mindig más az autó, mindig másképp viselkedik és nincs idő begyakorolni, menni kell, mert az idő pörög.

Sokan nem hiszik el, de az autókkal akkor, a forgatás alatt megyünk először, emiatt nyilvánossá tettük a forgatásokat”

– mondta Vida, majd hozzátette, hogy a Laptiming YouTube-csatornája nagyon népszerű, egy-egy rész nézettsége több százezres, továbbá a korábbi részek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hírünket viszik

Múlt héten a Laptiming csapatának reményei szerint négy és fél nap alatt legalább tíz adásnyi anyagot forgattak környékünkön. „Nagyon jó hely Székelyföld, voltunk már párszor a környéken, de Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen még nem. Az időjárás nem kedvezett annak, amit akartunk, de így is sikerült változatos dolgokat leforgatnunk: terepjárós túrát, hószánozást és snowtimingot is. A Madarasi Hargitán forgattunk pár extra Laptiming-részt is, ami hóra és pár erős autóra épült. Percre pontosan be van osztva, hogy mit s hol csinálunk.

Feltérképeztük a helyi autós életet is, nagyon meglepő dolgokat láttunk, kedvesek és barátságosak itt az emberek. Annyira jó anyagokat tudtunk itt forgatni, hogy még biztosan vissza fogunk ide térni”

– mondta Bessenyey. Vida hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban mindig lesz olyan Laptiming-rész, amely Erdéllyel, Székelyfölddel kapcsolatos lesz.

Az előadás végén Bessenyey a jövőjéről is mesélt: „2018 végén megkeresett egy francia társaság, hogy rendeznek egy gokartbajnokságot, amelynek az a lényege, hogy bármilyen sérült ember, amputált, gerincvelősérült, mint én, stroke-os stb. elindulhat rajta. A gokartok ugyanazok, csak át vannak alakítva, egy junior kategóriás, 125 köbcentis, 35–37 lóerős járgányról van szó. Elfogadtam a felkérésüket, és kb. két és fél hónap alatt építettünk is egy gokartot.

Mikor kimentem a versenyre, akkor láttam, hogy az összes többi ellenfelemnek szervokormánya, versenyülése, biztonsági öve van. Nekem meg semmi. Aztán kiderült, hogy eljutottak hozzánk a szabályok, de franciául... így el sem olvastuk”

– mesélte a közönség derűjére. „A versenyhétvége elejétől a végéig 12 másodpercet gyorsultam a pályán, az élmezőnytől kevéssel voltam lemaradva. Nagyon élveztem, pedig a gokart egy egészséges szervezetre is hatalmas terhelést jelent. De ha már elkezdtem, akkor csinálom. Idén az a célom, hogy megnyerjem a kategóriámat” – zárta az előadást Bessenyey.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot február 11-én.