Alá kell írni: az SZNT szerint mindenki nyerne a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés sikerével

MTI 2020. február 11., 11:40

Az őshonos nemzeti kisebbségek, az uniós tagállamok és az Európai Unió egésze is nyerne a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerével – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa kedden a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Dabis Attila szerint csak nyertesei lennének a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés gyakorlatba ültetésének Fotó: SZNT

A kezdeményezés sikerével Európa őshonos nemzeti közösségei nyernének egy uniós keretet, amelynek segítségével szülőföldjükön őrizhetnék meg identitásukat, többletforrásokhoz jutnának azok az uniós tagállamok, ahol őshonos nemzeti kisebbségek vannak, és az Európai Unió végre gyakorlatba ültetné az alapító szerződésében a nemzeti régiókkal szemben vállaltakat – mutatott rá Dabis Attila.

A külügyi biztos hangsúlyozta: további támogatók kellenek, mivel eddig mindössze a szükséges aláírások 7,5 százaléka gyűlt össze.

2020. május 7-ig kell összegyűjteni egymillió aláírást annak érdekében, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel – idézte fel, fontosnak nevezve, hogy az aláírásgyűjtés végéig minden magyar sajtóorgánum kiemelten foglalkozzon a témával.

Az Európai Unió köteles megőrizni őshonos nemzeti közösségeit, de Brüsszel nem szeretne ezzel a kérdéssel foglalkozni, mivel tévesen a tagállamok, az unió gyengítésével azonosítja azt – mondta Dabis Attila.

Az aláírásgyűjtéshez többek között online, a www.nemzetiregiok.eu oldalon is lehet csatlakozni.