FRISSÍTVE – Újabb Srí Lanka-i vendégmunkás Ditróban, megfogalmazta követeléseit a falu népe

Krónika 2020. február 11., 11:05

Újabb Srí Lanka-i vendégmunkás jelentkezett a Ditrói Pékségnél: a harmadik ázsiai pék hétfő este érkezett Bukarestből a Hargita megyei községben működő céghez.

Fotó: Beliczay László

Köllő Katalin, a vállalkozás egyik tulajdonosa a Mediafax hírügynökségnek elmondta, az új külföldi alkalmazott két társával együtt fog lakni Gyergyószentmiklóson.

Belevaló fiatalember, 24 éves, nagyon örül, hogy Romániába jött dolgozni. Most intézzük a munkavállaláshoz szükséges iratokat, az orvosi vizsgálatokat, és reméljük, csütörtökön már munkába is áll”

– fogalmazott a Ditrói Pékség képviselője. Köllő Katalin szerint az új alkalmazott két hetet Srí Lanka-i kollégái mellett dolgozik majd, ám utána átkerül a péksütemények részlegére, mert abban van tapasztalata. A cégtulajdonos hozzátette, az új pék – akinek van egy Srí Lanka-i barátnője – azért jött Romániába dolgozni, hogy pénzt gyűjtsön házvásárlásra.

Petíció: továbbra is bocsánatkérést vár a pékségtől a lakosság
Nyílt levélben összegezték kedden a távol-keleti vendégmunkásokat foglalkoztató helyi pékséggel szembeni sérelmeiket a ditróiak. A dokumentumban arra szólítják fel a pékség tulajdonosát és ügyvezetőjét, hogy kérjenek nyilvánosan bocsánatot a község lakosságától a település jó hírének megsértése miatt, és a pékség volt munkavállalóitól az elkövetett törvénysértések miatt. Fizessék ki a túlórákat és a ki nem fizetett pihenőszabadságokat, támogassák szakszervezet felállítását a vállalaton belül, ne foglalkoztassanak idegen munkaerőt mindaddig, amíg helyben a két százalékot meghaladja a munkanélküliség. Azt is követelik, hogy mutassák be a távol-keleti munkavállalók szakképesítésének bizonyítékait és egészségügyi vizsgálati lapjukat. Emellett azt kérik, hogy elsősorban a község lakossága nyugalmát, önbecsülését, a helyi hagyományokat és vallási szokásokat vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben. A petíció megfogalmazásáról a február elsején tartott falugyűlésen döntött a közösség, miután elutasította a pékség vezetőinek bocsánatkérését és a távol-keleti munkavállalókra vonatkozó kompromisszumos javaslatát.

A vállalkozás társtulajdonosa egyébként egy héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott: ha fél éven belül sikerül helyi szakembereket találni, lemondanak a további vendégmunkások alkalmazásáról. „Úgy döntöttünk, nem fogunk hozni újabb külföldi alkalmazottakat – még egy vendégmunkás Srí Lankáról, négy pedig Nepálból érkezne –, ha a következő hat hónapban hat szakképzett pék jelentkezik nálunk a faluból. Mi megadjuk ezt az esélyt a helyi lakosoknak” – közölte a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban Köllő Katalin. A cég illetékese akkor még azt mondta, az újabb Srí Lanka-i péknek két hónapon, a nepáliaknak három-négy hónapon belül kellene megérkezniük a székelyföldi pékséghez.

A közel száz százalékban magyarok által lakott Hargita megyei településen január közepén állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. Ugyanakkor a vendégmunkások érkezése a Ditrói Pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel, és ez a kiéleződött nézeteltérés vezetett egyes személyek szélsőséges és intoleráns megnyilvánulásaihoz.

Feljelentette Băsescut az EMNP a diszkriminációellenes tanácsnál

Feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Traian Băsescu volt román államfőt, jelenlegi európai parlamenti képviselőt Brassai Hunor, a Minta ifjúsági szervezet elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének vezetője. Brassai a néppárt sajtóirodájának közleménye szerint elmondta: a feljelentésre azért volt szükség, mert Románia korábbi államelnöke – a gyergyóditrói események kapcsán – súlyosan magyarellenes nyilatkozatokat tett. Brassai megelégelte, hogy a román politikusok és közéleti szereplők „valósággal sportot űznek abból, hogy ki tud uszítóbb és botrányosabb módon megnyilatkozni az erdélyi magyar közösség kapcsán”.

„Legutóbb Traian Băsescu volt az, aki pillanatnyi politikai haszonszerzésből azt nyilatkozta, a székelyföldi megyékben élő románok folyamatosan ki vannak téve az idegengyűlöletnek, utalva ezzel a gyergyóditrói eseményekre. A román politikus közösségünket nemes egyszerűséggel komplexusosnak nevezte, s hangsúlyozta, a székelység, valamint az erdélyi magyarság nem képes más etnikumú közösségekkel együtt élni” – mondta Brassai.

A Minta elnöke kijelentette: elfogadhatatlan, hogy bárki ilyen módon bélyegezze meg az erdélyi magyarokat és a székelyeket, ezért jogorvoslatért fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. „Elegünk van a folyamatos, intézményesített és állami szintre emelt gyűlöletkeltésből. Minden alkalommal fel kell lépnünk, ha ilyet tapasztalunk, s minden rendelkezésünkre álló eszközzel meg kell akadályoznunk, hogy a román politikusok éket verjenek többség és kisebbség közé, közösségünket pedig megbélyegezzék és a gyűlöletkampányuk célpontjává tegyék. A mostani feljelentés a normalitás irányába tett lépés” – nyilatkozta Brassai Hunor.