Nem hagyta ki a Ditróban alkalmazott Srí Lanka-i pékeket évértékelő beszédéből Gyurcsány Ferenc

Krónika 2020. február 09., 21:44

Összefogásra szólította fel a magyarországi ellenzéki pártokat Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki a Székelyföldön foglalkoztatott ázsiai vendégmunkásokat is felhasználta a magyar kormány bírálatára.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Vagy együtt győzünk, vagy sehogy” – jelentette ki vasárnapi, budapesti évértékelő beszédében a volt szocialista miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok nagyon sok felől jöttek, más a múltjuk, más a politikai és egyéb ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát.

A politikus beszédében kitért a Gyergyóditróban dolgozó két Srí Lanka-i pék történetére is.

Az MTI tudósítása szerint a DK elnöke azt mondta: reméli, pártja azokat képviseli, akiknek „megszakad a szíve azért”, hogy embereknek kell bűnhődniük, mert a Magyarországon hatalmon lévők azt gondolják róluk, hogy ők mások. „A magyar kormány értelmezése alapján mi mindannyian bevándorlók lettünk, mert nem olyanok vagyunk, mint ők. Idegenek vagyunk, idegenszívűek, mocskos liberálisok, kommunisták, Soros-ügynökök, brüsszeliták, patkányok” – idézte a távirati iroda Gyurcsányt. A politikus arra kérte hallgatóit, legyenek büszkék arra, hogy képesek meglátni az emberben az embert, mert szerinte nincs fantasztikusabb dolog, mint kezet nyújtani, befogadni, megölelni, megbocsátani.

A Hargita megyei Ditróban január közepén állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a Ditrói Pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk, az ázsiaiak foglalkoztatása ugyanakkor a pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel.