Szatmári kalandvágyók a Budapest–Bamako Ralin: a verseny mellett jótékonysági akciókban is részt vesz a partiumi házaspár

Bede Laura 2020. január 29., 18:27

Saját ritmusban próbálja felfedezni Afrika természeti látványosságait, kulturális érdekességeit Czikai Éva szatmárnémeti fodrász, aki férjével közösen először nevezett be a Budapest–Bamako Ralira.

Czikai Éva szerint óriási segítség, hogy a szervezők felosztják az útvonalat fontos megállókat megjelölve Fotó: Czikai Éva

Első alkalommal indul a pénteken kezdődő Budapest–Bamako Ralin Czikai Éva szatmárnémeti fodrász, aki férjével, Dan Fabiannal közösen Renault Megane kabrióval vág neki a közel kilencezer kilométeres útnak. A Krónika érdeklődésére Czikai Éva elmondta, a partiumi városban egy motoros létrehozta a Transilvania for Africa nevű csapatot, amely közel 40 tagot számlál, ebből 17-en motorral, a többiek kisebb-nagyobb autókkal neveztek be a világ legnagyobb amatőr ralijaként jegyzett versenyre.

A szatmári fodrász házaspár túrakategóriában indul, ezenkívül van motor-, verseny- és spiritkategória.

„Mi nem vagyunk ralisok, teljesen más típusú szabadidős tevékenységekben szoktunk részt venni. Én általában a hegyekben túrázom, két évvel ezelőtt megmásztam a Himaláját, a férjem pedig nemzetközi búvároktató. Semmiképp sem szeretnénk versenyezni, hanem saját ritmusunkban megpróbáljuk felfedezni Afrika kontinensének ezt a részét” – fogalmazott Czikai Éva. Hozzátette, őt személy szerint nagyon érdeklik a természeti jellegzetességek, illetve a különböző országokon áthaladva a kultúrának, az emberek ritmusának, világhoz és élethez való hozzáállásának változása.

Kifejtette, a szervezők nagyon szimpatikusak, mert rengeteg segítséget nyújtanak. Megadják az indulási és érkezési pontot, de az útvonalat nem jelölik meg, hanem különböző pontokat lehet összekötni attól függően, hogy milyen kategóriába, illetve milyen járművel neveztek be a versenyzők a ralira.

Mindenki saját magára van utalva, az útvonalat is saját maga tervezi meg annak függvényében, hogy mennyire kalandvágyó. Ettől eltekintve óriási segítség, hogy a szervezők legalább felosztják a teljes útvonalat, olyan megállókat megjelölve, ahol benzinkút található, vagy vizet lehet vásárolni. Ezenkívül nagyon sokat segítettek abban, hogy megkapjuk a beutazási vízumokat és autóengedélyeket”

– mutatott rá a versenyző. Hozzátette, ezeken az országokon nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen egyedül átjutni.

Dan Fabian a Budapest–Bamako Ralira benevezett Renault Megane kabrióval Fotó: Czikai Éva

A rali hivatalosan pénteken 14 órakor kezdődik Budapesten, és a résztvevőknek Európán keresztül Marrákesbe kell érniük február 3-ig. A futam egy része indul a magyar fővárosból, a versenykategóriások kötelezően, a túrakategóriások nem feltétlenül. A következő indulás Marrákesből február 4-én reggel lesz, itt csatlakoznak a motoros csapatok, ugyanis ők a téli körülmények között nem motorozhatják át negyed Európát – magyarázta a szatmári résztvevő.

A Budapest–Bamako Rali hivatalos oldalán szereplő leírás szerint ezt követően látványos hegyi utak, az Atlaszt átszelő sziklás ösvények, a Sarhro- és Bani-hegységek régi Dakar-pisztjei fogadják az indulókat Marokkóban. A szervezők idén igyekeztek úgy összerakni az útvonalat, hogy Marokkó melegebb és kevésbé csapadékos részén haladjanak át.

A továbbiakban a rali ellátogat Mauritánia leglátványosabb tájaira, ahol klasszikus szaharai autózás vár az indulókra.

Aranyszínű homokdűnéken, puha homokos részeken, és kiszáradt sóstavak medreiben is autóznak majd.

A következő napokban Szenegál kis falvain, szűk, szamárkocsis ösvényeken át halad a mezőny a dindefelói vízesésig, ami hűsítő fürdőt ígér a meleg napok után. A száraz szavannákat, buja erdők és sűrű dzsungelek váltják fel. A guineai magasföldek legfestőibb részén keresztül haladva jutnak el Sierra Leonéba és az Atlanti-óceán partjaihoz. A megérkezés a tervek szerint február 16-án lenne.

Czikai Éva arról is beszámolt lapunknak, hogy számukra a legfontosabb a rali jótékonysági része.

Két projektben vesznek részt: az egyik kútfúrást foglal magában egy szenegáli faluban, a másik keretében gyümölcsfákat ültetnének Guinea és Sierra Leone között egy helyi szervezet segítségével.

„Mivel kicsi járművel megyünk, ezért nem férne bele sok iskolai felszerelés vagy egészségügyi eszköz. Viszont sok résztvevő kamionra pakol, általában iskoláknak és egészségügyi központoknak visznek adományt. Például a kolozsvári motoros csapat, ha jól tudom, 1800 gyereknek való tanfelszerelést szállít teherautón” – részletezte a szatmárnémeti fodrász.