Komolyság és sok munka a siker záloga: a legjobbak között a Marosvásárhelyi Elektromaros női tekecsapata

Horváth Bálint Ottó 2020. január 28., 15:50

A teke azon kevés sportágak közé tartozik Marosvásárhelyen, amelyek jelenleg a legmagasabb szinten képviselik a várost. Az Elektromaros sportolói rendre kiemelkedő eredményeket érnek el, de nemcsak a belföldi versenyeken, hanem az európai kupasorozatokban is, mégis kevés támogatásból kell gazdálkodniuk. A klub női csapatának edzőjével, Orosz Istvánnal&

Az Elektromaros tekearénája: évente Bajnokok Ligája-mérkőzéseket játszanak hazai pályán a vásárhelyiek Fotó: Haáz Vince

A csapatsportokat figyelembe véve a marosvásárhelyi női tekecsapat tekinthető a legeredményesebb együttesnek azon helyi klubok közül, amelyek a felnőttek mezőnyében érdekeltek. Az Elektromaros viszont nem csupán ebben a szezonban emelkedik ki a súlyos válságban lévő marosvásárhelyi sport világában, hiszen

a klub különösebb anyagi támogatás nélkül már hosszú évek óta uralja a női tekézők hazai mezőnyét, a felnőtteknél és ifjúságiaknál egyaránt.

A belföldi bajnoki és kupagyőzelmek mellett az együttes maradandót alkot a két rangos klubsorozatban is, ahol minden évben a legjobbak között tartják számon. Az Elektromaros tavaly ősszel az ötödik helyen végzett a németországi Ludwigshafenben megrendezett világkupán. A hazai bajnoki címvédő marosvásárhelyiek az előző idényhez képest jóval fiatalabb kerettel vágtak neki a megmérettetésnek, ám ennek ellenére felülmúlták az elvárásokat. Orosz István és Seres József edzők csapata az előző évekhez hasonlóan ebben az idényben is bejutott a Bajnokok Ligájába.

A legrangosabb európai klubsorozatban szintén nagyszerűen menetelnek a marosvásárhelyiek, hiszen novemberben és decemberben kettős győzelemmel búcsúztatták a német ezüstérmes SV Pöllwitz csapatát. Az első mérkőzést hazai pályán nyerték meg, ez magabiztosságot adott nekik a hazai visszavágóra, amelyen szintén sikerült a győzelem. Ezzel bejutottak a negyeddöntőbe, ahol a magyar bajnok Zalaegerszegi TE együttesével találkoznak.

Fotó: Marosvásárhelyi Elektromaros

A párharc első mérkőzését éppen hétvégén játszották le idegenben, ahol biztató eredményt értek el, 6–2 arányban maradtak alul, így még versenyben vannak a továbbjutásért a hazai visszavágón, amelyet február 15-én, szombaton 13 órától rendeznek. A győztes továbbjut a március 28–29-én a vajdasági Apatinban megrendezendő négyes döntőbe.

Az ellenfél az egyértelmű favorit, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk semmi esélyünk ne lenne”

– jelentette ki a párharcot megelőzően Orosz István, az Elektromaros egyik edzője. Hozzátette, Zalaegerszeg tapasztaltabb csapat, ismerik a játékosait, az utóbbi két évben náluk jobb helyezéseket értek el az európai porondon. „Szeretnénk a legjobb formánkat és a tőlünk megszokott játékot hozni ezen a két mérkőzésen, és ebben az esetben már elégedett leszek. Reméljük, hogy a hazai visszavágón is jól teljesítünk, bízunk benne, hogy sok néző lesz mellettünk” – nyilatkozta a szakvezető.

Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi együttes megfogyatkozva vágott neki ennek a szezonnak, tavaly nyáron ugyanis öt alapjátékosa is távozott. Baciu Doina és Alexandrina Bornert visszavonult, Alina Hanc és Gyéresi Anna felfüggesztette tevékenységét, Méhész Anita pedig átigazolt a világkupagyőztes horvát Mlaka Rijekához. „Nagyon nehezen lehet őket pótolni, de a keretben maradt többi tapasztalt játékossal és a fiatalokkal eddig nagyon jó eredményeket értünk el, hiszen négyen közülük csak az ősszel mutatkoztak be az európai porondon” – mondta az Elektromaros edzője. Az utánpótláskorú sportolók tehetségét jól bizonyítja, hogy az ősszel érmeket nyertek a felnőttek országos bajnokságának döntőjében.

Fotó: Antal Matild

Ami a szezonbeli célokat illeti, Orosz István közölte, az alapjátékosok távozása ellenére az elvárásaik hasonlók, mint az előző években.

A bajnokságban és a kupában is egyértelműen a címvédésre törekednek,

az eddigi első számú rivális Conpet Ploiești mellett idén a Bukaresti Rapid is erős ellenfelük lehet. Az európai kupasorozatokban a lehető legjobban akartak menetelni, ezt pedig már teljesítették, hiszen tavalyhoz hasonlóan idén is a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között játszanak.

Orosz István rámutatott a sportág nehéz helyzetére, elmondása szerint a tekesportnak több anyagi támogatásra volna szüksége, mert az utóbbi években pénzügyi gondokkal küszködtek. Tisztában vannak azzal, hogy ezek a problémák nem oldódhatnak meg egyik napról a másikra, de egy jól kidolgozott tervvel a jövőben sokat lehetne segíteni a sportág fellendítésén, hiszen – legalábbis Marosvásárhelyen – igény mutatkozik a tekére.

Nagyon nehezen sikerül fenntartani évről évre a jó eredményeket, de komolysággal és sok munkával el tudjuk érni ezeket. Reméljük, hogy ebben az évben több támogatásunk lesz, mert a lányok többet érdemelnek”

– hangsúlyozta.

Az Elektromaros fiatal tekései a felnőttek között is bizonyítanak Fotó: Marosvásárhelyi Elektromaros

Az ifjúságiaknál is az országos bajnoki cím megszerzése a cél, hiszen az utóbbi években uralták a bajnoki mezőnyt, legtöbb játékosuk a válogatottban is szerepel, a román ifjúsági együttes például a marosvásárhelyi csapatra van felépítve. Orosz István közölte, amennyiben teljes létszámban részt tudnak venni az országos döntőn, akkor nagy az esélyük arra, hogy újra elhozzák a bajnoki trófeát. Az ifjúsági versenyzők nagy létszámú csoportja legközelebb a február 7. és 9. között Petrillán megrendezendő egyéni országos döntőn a 18 éven aluli korosztályban indulnak, ahol szintén esélyesek az éremszerzésre.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot január 28-án.