Nem igazolódott be a koronavírus gyanúja a román betegnél – A járványügyi szakemberek nyugtatják a polgárokat

Balogh Levente 2020. január 28., 07:14

Nem az új koronavírussal fertőződött meg az a férfi, akit Bákóból szállítottak a bukaresti Matei Balş Intézetbe – közölte az egészségügyi minisztérium. Korábbi feltételezések szerint a távol-keleti országban járt egyetemistát megfertőzhette a vírus.

Súlyosbodó helyzet. Az ellenőrzések dacára tovább nőtt az áldozatok száma Kínában Fotó: Agerpres/EPA

A fertőzésgyanús személy egy 24 éves férfi, aki Kínában tanul, és nyolc napja érkezett Romániába, a napokban pedig a bákói kórház sürgősségi osztályán jelentkezett a koronavírusra jellemző tünetekkel. Mint kiderült, már a repülőn lázra panaszkodott, ám a láz csökkent. Ezt követően köhögni kezdett, majd izomfájdalomra panaszkodva ment kórházba. A férfit elkülönítették, és a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetbe szállították kivizsgálásra.

A szaktárca keddi tájékoztatásában rámutat, a férfit vizsgálatoknak vetették alá az országos járványtani intézetben, és mint kiderült, vírusos fertőzése van, de nem az új koronavírussal fertőződött meg.

A páciens állapota jó, a keddi nap folyamán kiengedik a kórházból – szerepel a közleményben. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor emlékezteti a megyei egészségügyi igazgatóságokat és az egészségügyi intézményeket, hogy ilyen esetekben kötelező a jelentési és kommunikációs eljárások, valamint a szaktárca és az országos közegészségügyi intézet által kiküldött protokolleljárások betartása.

Hétfőn összeült az ügyben az illetékes tárcaközi bizottság, hogy megvitassa a teendőket. Ezt követően Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Járványtani Intézet vezetője leszögezte: annak a veszélye, hogy a fertőzés Románia területére is eljusson, alacsony. Közölte,

az illetékes hatóságok minden olyan személyt megfigyelnek, aki az elmúlt 14 napban Romániába érkezett, és korábban Kínában járt.

Egyúttal figyelmeztetett: a lakosság ne keressen gyorsteszteket a koronavírus kimutatására, mert ilyenek nem léteznek. „Ilyen még sehol a világon sincs, szabvány teszteket végeznek” – szögezte le. Kijelentette: Romániában még egyetlen fertőzéses eset sincs, ezért az embereknek meg kell őrizniük a nyugalmukat. Az is kiderült, hogy amennyiben Romániában megjelenik a kórokozó, az első tíz fertőzöttet a Matei Balş intézetbe utalják be.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke elmondta: azon óvintézkedések jó része, amelyekről múlt héten döntöttek, már érvénybe lépett.

A román szakértők szerint az új koronavírus okozta tüdőgyulladás tüneti kezeléssel gyógyítható, ha könnyű vagy közepesen súlyos lefolyású, a súlyos esetek számára pedig újfajta kezeléseket tesztelnek.

Streinu-Cercel leszögezte: az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések 70 százaléka könnyű vagy közepesen súlyos lefolyású, ha pedig a vírus Romániában is felüti a fejét, az intézet képes megbirkózni vele.

Victor Costache egészségügyi miniszter elmondta, az ország nemzetközi repülőterein külön ellenőrző pontokat hoznak létre a Kínából érkező utasok számára, és létezik egy adatbázis a távol-keleti országban járt személyekről. Közölte,

Bukaresten kívül Jászvásáron, Marosvásárhelyen, Temesváron és Nagyszebenben hoznak létre a koronavírus kezelését szolgáló központokat, amennyiben erre szükség lesz.

Az egészségügyi tárca még vasárnap közölte: különleges intézkedésekre készülnek egy mioveni-i népdalegyüttes esetében is, melynek 25 tagja kedden délután 15 órakor érkezik az otopeni-i repülőtérre Pekingből. A nagykövetség alkalmazottjai már felvették velük a kapcsolatot. A zenekar tagjait, akik 40 napos turnén voltak Kínában, a megyei közegészségügyi igazgatóságok naponta ellenőrzik majd. Mindeddig nem merült fel az új koronavírussal való fertőződés gyanúja a zenekar egyik tagjánál sem.

Az egészségügyi tárca szerdán jelentette be, hogy minisztériumközi munkacsoportot hozott létre, amely akciótervet dolgozott ki arra az esetre, ha a kór Romániában is megjelenne. A csoport hetente egyszer, vagy ahányszor szükséges, összeül a helyzet elemzésére. A közegészségügyi intézet ismertette a megyei egészségügyi igazgatóságokkal a fertőzés azonosításához szükséges módszereket, és ezeket az igazgatóságok kötelesek megosztani a kórházakkal és háziorvosokkal.

Az akciótervnek megfelelően mindenekelőtt a repülőtereken vezetnek be biztonsági intézkedéseket: többek között tájékoztató plakátokat helyeznek ki az utasok számára és hőkamerás kapukat fognak elhelyezni, amelyek érzékelik a repülőkkel érkező utasok testhőmérsékletét, a lázas utasokat pedig azonnal orvosi rendelőbe kísérik kivizsgálásra. 

Száz fölött jár Kínában a halottak száma, több mint négyezren megfertőződtek

Kínában újabb 25 beteg vesztette életét hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma 4515-re nőtt a vasárnap esti 2835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennnyire súlyos esetet jegyeztek fel. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hét ezerre emelkedett hat ezerről, ami lassuló növekedés. A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája. A város párttitkára hétfőn este a sajtónak azt mondta, hogy zsúfoltság alakult ki a kórházi felvételeknél, de a helyzet javul. A kínai kormány hétfői közlése szerint öt koronavírusos beteg van Hongkongban, kettő pedig Makaón. Szórványos eseteket jelentettek Thaiföldről, Tajvanról, Vietnamból, Szingapúrból, Malajziából, Nepálból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából.