A nemzeti össztermék 4,8 százalékát is elérheti idén az államháztartás hiánya a román költségvetési tanács szerint

MTI 2020. január 23., 17:29

Az idei román államháztartási hiány elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 4,6-4,8 százalékát, ami több mint 1 százalékponttal haladja meg a kormány által vállalt deficitet – figyelmeztetett csütörtökön a testület.

Fotó: Pixabay.com

A román kormány az idén 3,6 százalékos államháztartási hiányt vállalt. A költségvetési tanács becslése szerint ez nem tartható, 2021-ben 6 százalék, 2022-ben 7 százalék fölé nőhet a deficit.

A független szakmai testület szerint a kormány abban az esetben sem tudná tartani az idénre vállalt 3,6 százalékos hiányt, ha lemondana a nyugdíjak 40 százalékos emeléséről,

ami szeptemberben lenne esedékes. Ebben az esetben is a hiány elérné a GDP 3,8-4,1 százalékát – tették hozzá.

A tanács szerint az állami költségvetésben a kormány számításai nem helytállóak, mert a tervezéshez használt tavalyi várható hiánynál nagyobb lesz a tényleges deficit.

Emellett a novemberben hivatalba iktatott liberális kisebbségi kormány már több adócsökkentésről döntött, amiket nem vettek számításba a 2020-as költségvetés elfogadásakor.

A grémium szerint ilyen nagy államháztartási hiányt a nemzetközi pénzpiacok aligha tűrnek el anélkül, hogy szankcionálják Romániát, ezért azt tanácsolták a kabinetnek, hogy az egyensúly visszaállítása érdekében már az idén kezdje el a fiskális konszolidációt.