Olyan nyelvi diszkriminációért büntették a kézdivásárhelyi városházát, amit el se követett

Bíró Blanka 2020. január 22., 15:10

Kétezer lejes bírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalt amiatt, hogy közösségi oldalán csak magyar nyelven posztolt információt. A városháza cáfol és fellebbez.

Fotó: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala

Az Asztalos Csaba vezette testület héttagú vezetőtanácsa szerdai ülésén tűzte napirendjére a háromszéki város polgármesteri hivatalának Facebook-oldala ügyében érkezett feljelentés megvitatását. A CNCD közleménye szerint a testület tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a városháza diszkriminált, amikor kizárólag magyar nyelven tett közzé közérdekű információt a közösségi oldalán. Emiatt kétezer lejre büntették a kézdivásárhelyi önkormányzatot.

Bokor Tibor polgármester a Krónikának elmondta, közel egy évvel ezelőtt történt esetről van szó, és nem igaz, hogy csak magyarul kommunikáltak volna.

Az elöljáró – aki beszélgetésünk előtt nem sokkal értesült a diszkriminációellenes tanács határozatáról – közölte, a városháza tavaly februárban egy termékvásár elmaradásáról értesítette a lakosságot közösségi oldalán. A rendezvény meghiúsulásáról szóló, a bejegyzéshez csatolt plakát valóban csak magyar nyelvű volt, ám a tájékoztatás szövegét két nyelven, magyarul és románul is közzétették (ahogy azt a poszt mellékelt képernyőmentése is bizonyítja). „Én már meg is feledkeztem erről az ügyről, hiszen tavaly áprilisban közöltük álláspontunkat a CNCD-vel, ismertetve a tényeket. Fellebbezni fogunk a bírság ellen” – nyilatkozta lapunknak az udvarterek városának polgármestere. Bokor Tibortól megtudtuk, az ügyben a magyarellenes megnyilvánulásaiért elhíresült Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) tett feljelentést a diszkriminációellenes tanácsnál.

Fotó: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala

Érdekes egyébként, hogy ehhez hasonló ügyben korábban a CNCD csupán figyelmeztetést szabott ki. A testület – szintén Tanasă egyesületének panasza alapján – tavaly augusztusban írásbeli figyelmeztetésben részesítette a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalt, mivel hivatalos közösségi oldala csak magyar nyelven működik. Beadványában az ADEC úgy vélekedett: azáltal, hogy Facebook-oldalán kizárólag magyar nyelven közöl információkat, a városháza etnikai alapon hátrányosan megkülönbözteti a magyar nyelvet nem ismerő román lakosságot.