Madárinfluenza: 17 tonna pulykahús került forgalomba Romániában a magyarországi gócpont környékéről

Krónika 2020. január 20., 22:43

Tizenhét tonna, a madárinfluenza vírusával fertőzött magyarországi gócpont körül kialakított védőkörzetből származó pulykahús és húskészítmény került forgalomba Románia 26 megyéjében – közölték hétfőn a román hatóságok.

Képünk illusztráció Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) ezen a napon részleteket közölt pénteki bejelentése kapcsán, miszerint a kór sújtotta magyarországi övezetből Romániába is jutott baromfihús. A szakhatóság a múlt héten az Európai Bizottságtól kapott jelentésre hivatkozva számolt be arról, hogy olyan magyarországi baromfitelepen nevelt, leölt, majd feldolgozott pulykáktól származó hús jutott európai országok piacára – köztük a hazaira –, amelyek a madárinfluenza megjelenése miatt kialakított gócpont körüli védőkörzetben működnek.

Az ANSVSA-nak a témában hétfőn kibocsátott, immár több konkrétumot tartalmazó újabb közleményéből kiderül, hogy január 4 és 11 között összesen 17 065 kilogramm érkezett a szóban forgó húsból és termékekből három Bihar megyei lerakathoz.

Az uniós belső piacra szánt, a szükséges okmányokkal rendelkező árut – amelynek szavatossága a január 9-e és 20-a közötti időszakra terjedt ki – a szakhatósági ellenőrzés idején már elszállították a bihari raktárakból, mégpedig Románia 26 megyéjébe. (Ezek közül az erdélyi megyék: Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Szilágy, Temes). Az érintett megyék állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságai nekiláttak a forgalomba hozott termékek felkutatásának, a területi ellenőrzések elrendelésekor azonban már csak 3 336 kilogramm hús és húskészítmény (pulykaszárny, -mell, zúza, alsó- és felsőcomb) lehetett az áruházak polcain, amelynek a szavatossága még nem járt le. Az ANSVSA közölte, ebből a mennyiségből 38,45 kilogrammot sikerült bevonni a kereskedelemből.

A román szakhatóság közleménye ezúttal sem állítja, hogy a szóban forgó magyarországi pulykahús és készítmény madárinfluenzával lenne fertőzött. A magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) január 13-án, hétfőn jelentette be, hogy madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település nagy létszámú pulykát tartó gazdaságában, és a hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megtette. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az Ács település melletti gazdaság teljes állományának, 53 500 pulykának a leölését elrendelték. A Nébih felhívta a figyelmet, hogy a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.