Terjed a madárinfluenza az első erdélyi gócpont körül

Hírösszefoglaló 2020. január 19., 14:52

Újabb madárinfluenzagócot igazoltak a Máramaros megyei Szinérváralján (Seini), ahol január 14-én először jelent meg a kór Romániában – jelentette vasárnapi közleményében az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Fotó: Veres Nándor

A laborvizsgálatok, akárcsak az első esetben, az A(H5N8) altípus jelenlétét mutatták ki – közölte az Agerpres. A vizsgálat rámutatott, hogy a két eset között ok-okozat összefüggés van, mert

mindkét farm ugyanazt a járművet használta a trágya elszállítására.

A prefektus elnökletével összeült megyei válságstáb szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be az emberek, állatok és szállítóeszközök mozgására minden ide tartozó gazdaságban (nyolc szárnyas- és egy sertésfarm), valamint az elsődleges fertőzés után létrehozott védő- és megfigyelési körzetekben. Megfigyelik és ellenőrzik a korlátozás alá eső területeken kívüli gazdaságokat is, hogy azonnal beavatkozhassanak, amennyiben madárinfluenzának tulajdonítható tüneteket észlelnek.

{K1}

Az állategészségügyi hatóság kedden jelezte, hogy egy máramarosi szárnyasfarmon, ahol 18 699 tyúkot tartanak, a madárinfluenza vírusát mutatták ki. A Baromfitenyésztők Romániai Egyesülete (UCPR) szerdán közölte: a tojásokat már a gyanú felmerülésének pillanatában visszatartották, így fertőzött tojás nem került a piacra.

Az Európai Bizottság január 17-én levélben értesítette a tagállamokat, köztük Romániát, hogy egy magyarországi pulykafarmon az A(H5N8) madárinfluenza-vírust mutatták ki, és hogy a farmról termékek juthattak más tagállamokba. Információk szerint a pulykafarm termékei három Bihar megyei raktárba is eljutottak.

{K2}

Jelenleg Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Észak-Írországban terjed a madárinfluenza.