Eurótízmilliók érkeznek Biharba: háztartási gépeket és akkumulátorokat gyárthatnak a térségben

Bálint Eszter 2020. január 18., 18:22

Több millió eurós beruházásokra készülnek Bihar megyében: sajtóinformációk szerint Nagyszalonta mellett a DeLonghi fejleszt és gyárt majd háztartási gépeket, míg Nagyváradon repülőgépeknek és autóknak készülnek lítiumos akkumulátorokat előállítani.

Nem csak kávégépet gyártanak. Még nem tudni, mi készül majd a DeLonghi szalontai üzemében Fotó: Facebook/De'Longhi

Több tízmillió eurós tranzakció nyomán háztartásigép-gyárat készül alapítani a Nagyszalonta közelében található Madarászon az olasz DeLonghi – számoltak be értesülésekre hivatkozva a Bihar megyei hírportálok. Mint egybehangzóan írták,

a DeLonghi megvásárolja a Jász-Plasztik Kft. romániai leányvállalatának telephelyét, és ott egy legalább 500 alkalmazottat foglalkoztató üzemet kíván kialakítani.

Ez lesz az olasz óriás második romániai üzeme, a Kolozs megyei Nemeszsukon kávéfőzőket, mixereket és blendereket gyártanak.

Mi készül Madarászon?

Sajtóhírek szerint a beruházott összeg több tízmillió euróra rúg, és ez lesz az elmúlt évek legnagyobb Bihar megyei befektetése. Bár a DeLonghi és a Jász-Plasztik Kft. egyelőre nem adott ki hivatalos tájékoztatást, a kiszivárgott információk szerint az már biztos, hogy a hajdúváros közeli Madarász település mellett működő üzem kapuján kész háztartási gépek jönnek majd ki, nem alkatrészek. A tárgyalásokhoz közel álló források szerint az egyeztetések előrehaladott állapotban vannak, és a tranzakcióról szóló szerződést a felek várhatóan már a hónap végén alá is írják, a termelés pedig egyes hírek szerint már tavasszal el is kezdődhet.

Ami pedig az alkalmazottak illeti,

az olasz vállalat megtartja a mintegy 200 alkalmazottat, létszámukat pedig 500 körülire bővíti.

Olyan információk is napvilágot láttak, hogy a DeLonghi eredetileg azt tervezte, a Jász- Plasztik megvásárlása után az ott dolgozóknak Zsukon kínál állást, ám a többségében szalontai vagy a környékbeli falvakban élő alkalmazottak nem kívántak elköltözni a szomszédos megyébe.

Az olasz csoport éves üzleti forgalma meghaladja a 2 milliárd eurót, és olyan brandeket is gyárt a DeLonghi mellett, mint a Kenwood, az Ariete, a Simac, a Climaveneta vagy a D’Radiators. Háztartási gépek széles skálája készül üzemeikben a kávégéptől a porszívón át a légkondicionáló berendezésig, vagy mikrohullámú sütőktől a különböző konyhai robotokig.

A Jász-Plasztik Kft. madarászi leányvállalata éveken keresztül a különböző felsőkategóriás műanyag termékek, építőanyagok és festékek mellett például Samsung televíziókat és képernyőket is gyártott.

Nagy tervek Váradon is

Közben Nagyváradon is újabb nagy értékű beruházás körvonalazódik:

az Atnom vállalat a megyeszékhely egyik ipari parkjában lítiumakkumulátorokat gyártó üzemet és kutatásfejlesztési központot készül létesíteni.

A beruházás értéke eléri a 6,6 millió eurót, amiből 4,6 millió eurót európai uniós alapok tesznek ki. A váradi ipari parkokat kezelő helyi fejlesztési ügynökség közleménye szerint a beruházásról szóló szerződést tavaly augusztusban írták alá, az uniós finanszírozás pedig az év végén kapott zöld utat. A gyárban elektromos és hibrid meghajtású autók, repülőgépek, valamint telekomcégek, megújuló energiával foglalkozó vállalatok számára gyártanak majd akkumulátorokat. A közlemény szerint a beruházásnak köszönhetően 40 új állás jön létre.

A 2015-ben megalapított Atnom cég Octavian Mircea Crișan nagyváradi üzletember tulajdonában van, aki Nagy-Britanniában és Dániában tanult és szerzett szakmai tapasztalatot.