A valóság és képzelet közti halvány határ a Szintaxis új dalában

Bede Laura 2020. január 18., 09:41

Másképp mondanánk címmel jelent meg pénteken a marosvásárhelyi Szintaxis zenekar új dala.

Bíró Hunor (előtérben): az odafigyelés hiánya, a félreértések szülte érzések mind ott feszülnek a sorok közt Fotó: Mariş Cristan Daniel

„A Másképp mondanánk szövege valójában nem akar és talán nem is tud megmagyarázni dolgokat. Csupán a felgyorsult világot és a vele járó információkavalkádot próbálja megjeleníteni.

Az odafigyelés hiánya, a félreértések szülte érzések mind ott feszülnek a sorok közt, mindezt a refrén oldja fel, és a továbblépés lehetőségét ajánlja”

– fogalmazott Bíró Hunor dalszövegíró, az együttes énekese.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben Marton Zoltán zeneszerző a dalban rejlő kettősségről értekezett. „Ha kicsit visszavennénk magunkból, sokkal többet megértenénk abból, ami körülöttünk történik. Mikor egy hozzánk nagyon hasonló személlyel kerülünk konfliktusba, a legtöbbször pont magunkat nem tudjuk elfogadni, hiszen tükröt tartanak felénk” – mutatott rá a szerző.

Fotó: Mariş Cristian Daniel

A videóklipet Kusztos Dávid rendezte és filmezte, a főszereplő Göllner Boróka, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatója, illetve dublőrként Lazsádi Kata segített.

A főszereplő álma rájátszik a dalban tematizált kettősségre, egy személyiség belső ellentmondásaira.

Az erdő, ahol Boróka önmagával találkozik, visszacsatolást jelent a Közeleg feléd című klip kontextusához, ahol a különböző belső világok összeférhetősége volt középpontban. Az összeférhetőség és ennek lehetetlensége között pedig épp olyan halvány a határ, mint a klip végén a valóság és képzelet között.

Fotó: Böjte Zalán

A Szintaxis 2018 októberében öltött teljes zenekari formát, előtte Bíró Hunor és Marton Zoltán szabad alkotói projektjeként működött. Az indie-alternatív-pop stílusú zenét magyar nyelven szólaltatják meg, azzal a céllal, hogy hangzásviláguk és szövegeik mögül a városi lét pörgése és a természet nyugodtsága összhangot alkotva jusson el a közönséghez.