Belügyminiszter: a jövő év augusztusa után kiállított személyivel már nem lehet kilépni az országból

Krónika 2020. január 17., 19:30

Románia 2021 augusztusától köteles lesz elektronikus személyazonossági igazolványokat kibocsátani, a belügyminisztérium pedig a jövő héten közvitára bocsátja az okmány bevezetését célzó kormányrendelet-tervezetet – jelentette be Marcel Vela tárcavezető.

Lecserélik a régi típusú személyi igazolványokat Fotó: Veres Nándor

Az Európai Unió 2019 júliusában elfogadott rendelete értelmében Romániának is fel kell zárkóznia az uniós törvényekhez ezen a téren, ennek megfelelően a jövő év augusztástól köteles áttérni az elektronikus személyi igazolványra. „Ez azt jelenti, hogy gyorsan meg kell tennünk a jogalkotási és műszaki lépéseket. Az elektronikus személyi igazolvánnyal a román állampolgároknak egyszerűbbé válik az utazás az Európai Unió területén” – idézte az Agerpres hírügynökség Velát, aki a tárca székhelyén tartott sajtótájékoztatót.

Az új igazolvány lehetővé fogja tenni a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgároknak, hogy romániai lakcím hiányában is megkapják a személyit.

Emellett az elektronikus személyi leegyszerűsíti az ügyintézést belföldön és az együttműködést a külföldi hatóságokkal – mutatott rá a miniszter. Marcel Vela hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új igazolvány – a beültetett mikrocsipen keresztül – lehetővé teszi a tulajdonos számára az egészségügyi biztosítás informatikai platformon való hitelesítést. Közölte, azok számára, akik valamilyen okból nem akarnak elektronikus személyazonossági igazolványt, továbbra is ki lehet állítani a jelenlegi egyszerű, kártya típusú igazolványt. „Szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a régi típusú, mikrocsip nélküli személyivel a jövő évtől már nem lehet átlépni az országhatárt, azaz nem lehet útlevél helyett használni” – fogalmazott a belügyminiszter.

Marcel Vela szavait a belügyi tárca úgy pontosította, hogy a román állampolgárok 2021. augusztus 3-a után az elektronikus személyi igazolványon és az útlevélen kívül csak azokkal a kártya típusú személyi igazolványokkal léphetnek ki az országból, amelyeket addig az időpontig állítottak ki, és még érvényesek. Vagyis a 2021. augusztus 2-át követően kibocsátott, jelenleg is forgalomban lévő kártya típusú személyi igazolványok már nem használhatóak majd útlevél helyett. 

A bukaresti belügyminisztérium jövő kedden közvitát szervez a tervezetről; módosító javaslatokat keddig várnak.