Európai fesztiváldíjat nyert a bonchidai Electric Castle és a kolozsvári Jazz in the Park

Bede Laura 2020. január 16., 12:58

Európai szinten a legjobb közepes méretű fesztiválnak (Best Medium-Sized Festival) választották szerda este a bonchidai Electric Castle-t, a legjobb kis fesztivál (Best Small Festival) címet pedig a kolozsvári Jazz in the Park kapta.

Fotó: Electric Castle

A Kolozs megyei rendezvényeket a hollandiai Groningenben díjazták, a European Festival Awards gálán.

A legnagyobb nemzetközi fesztiválelismerést elnyerő Electric olyan rendezvényeket előzött meg, mint a magyarországi Balaton Sound, a németországi Melt Festival, a montenegrói Sea Dance Festival, a hollandiai Down The Rabbit Hole, vagy a csehországi Let It Roll.

Fotó: Facebook.com/Electric Castle

Egyébként a bonchidai Bánffy-kastély udvarán szervezett zenei rendezvényt 2016-ban is beválogatták a legjobb európai fesztiválok közé, és ugyanebben a kategóriában díjazták.

A legjobb közepes méretű fesztivál díját olyan fesztiválok kaphatják meg, amelyeken 10 és 40 ezer közötti résztvevőt számlálnak. Annak ellenére, hogy a barokk kastély udvarán rendezett fesztivál szinte összes kiadását elmosta az eső, évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. Tavaly naponta 30-40 ezren léptek be az elektronikus zene birodalmába, így a hetedik kiadáson több mint 230 ezren szórakoztak az öt nap alatt.

Idén is hasonló megabulira lehet számítani, ugyanis az Electric Castle első alkalommal hozza el az országba a twenty øne piløts Grammy-díjas alternatív zenei duót.

Az amerikai formáció jegyzi az elmúlt évtized legjobb rockalbumát a Billboard összesítése alapján: a Blurryface a 2010-es években 6,5 millió eladott példánnyal lett az évtized legjövedelmezőbb lemeze. Összesen 234 héten keresztül szerepelt a listán, ezalatt megkapta a négyszeres platina besorolást. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta duó híres a látványos, hatásvadász koncertjeiről, valamint az együttest jellemző sárga és piros szín használatáról, illetve feltűnő maszkjaikról is.

Fotó: EC/Facebook

A július 15–19. között, nyolcadik alkalommal szervezendő zenei rendezvényen fellép továbbá a Foals angol math rock, dance-punk együttes, valamint az Egyesült Államokból érkező, alternatív rock, indie pop műfajt képviselő The Neighbourhood. A fesztiválon többek között Fisher Grammy-díjas ausztrál lemezlovas keveri a zenét, a jó hangulatért felel továbbá Zhu, Tycho, a Purple Disco Machine, a Floating Points.

Az Electric Castle fesztiválra 549 lejért (plusz illetékek) lehet bérletet vásárolni a rendezvény hivatalos oldalán, ugyanakkor a szervezők a részletben való fizetés lehetőségét is felkínálják.

A legjobb kis fesztivál díját elnyerő Jazz in the Park tavalyi, hetedik kiadásán a négy nap alatt több mint harminc együttes lépett fel a kolozsvári Sétatéren. Az ingyenes részvételt kínáló esemény olyan híres előadókat hozott el a kincses városba, mint Marcus Miller vagy Judith Hill.

Fotó: Facebook/Jazz in the Park

A fesztivál látogatottsága a korábbi évekhez képest rekordot döntött: már első nap több mint 26 ezer ember „lakta be” a központi parkot, illetve nyolcezren követték figyelemmel az esti koncerteket.

Fotó: Facebook/Jazz in the Park

A rendezvény teljes idején közel 100 ezer jazzkedvelőt mozgatott meg a jótékonysági céllal is szervezett rendezvény. A szervezők közlése szerint e téren is rekordot döntöttek, ugyanis több mint négyezren vásároltak támogatói jegyet, így 18 ezer euró gyűlt össze kulturális projektek megvalósítására. A Jazz in the Park idei kiadását június 25–28. között rendezik.