Gazdag programmal ünneplik a magyar kultúra hetét Szatmárnémetiben

Kiss Judit 2020. január 17., 18:19

Szatmárnémetiben is megünneplik a magyar kultúra hetét: január 18. és 26. között színházi előadások, koncertek, kiállítások várják a közönséget.

Szarvas József, a budapesti Nemzeti színművésze is fellép a magyar kultúra hetén Szatmáron Fotó: budapesti Nemzeti Színház

A programsorozat megnyitóját jótékonysági előadás keretében tartják, a szatmári Láncos templom javára szervezett eseményen fellép a Felvidéki Rockszínház, a Tokos Zenekar, Laczkó Tekla, Nagy Csongor, Tóth-Páll Miklós. Ezt követően Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar mise című rockoratóriumát hallhatja a közönség budapesti művészek előadásában. A programban szerepel továbbá Mészáros Ibolya debreceni színművésznő Csinszka című egyéni előadása. Amint az előadás ismertetőjében olvasható,

Ady utolsó szerelme Boncza Berta, aki zsenge, 20 éves kora ellenére, vagy éppen ezért, nagyon mély benyomást tett a jóval idősebb Adyra. 1914-es találkozásukat levelezés előzte meg, és végül egy évvel később házasság lett belőle, amihez az Ady-versekben „Csinszkának” becézett lány apja nem adta beleegyezését.

Verseiben Csinszkának nevezte Bertát. Élete végéig vigyázza, majd ápolja a négyévnyi házasság után szélütést kapott Adyt.

Az előadást dramatizálta és színpadra alkalmazta Csinszka Vallomás a csodáról című könyve alapján Mészáros Ibolya színművész. A kultúra hetén fellép Szatmáron Szabó Balázs Bandája is. Láthatja-hallhatja a közönség László Zita színművésznő és Hencz József zeneszerző Szabadnak lenni mit jelent? – Karácsony és húsvét között Erdélyben című előadóestjét, amely a néhai Illyés Kinga előadóművész és Hencz József közös estje volt.

Szarvas József magyarországi színművészt is láthatja-hallhatja a szatmári közönség: a Könnyű neked, Szarvas Józsi című előadáson.

Közösen írt könyvet Szarvas József és Bérczes László, a 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást.

Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával.Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával… Egy pillanatra megáll, aztán indul, folytatja útját. Például ezzel az előadással” – olvasható az ismertetőben.

A szatmári kultúra hetén könyvbemutatóval egybekötött előadásra várja a publikumot az író-rendező Bérczes László és az író-előadóművész Szarvas József, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, Kaszás Attila-díjas, Prima díjas érdemes és kiváló művész.

A Kolozsvári piactéren című táncelőadás is a program része, a budapesti Magyar Állami Népi Együttes produkciója a Hagyományok Háza támogatásával jött létre.