Pataky István 2020. január 16., 08:12

Kampányindító cigányozással

A cigányok és a gyermeknevelési támogatás kapcsolata nemcsak Romániában, egész Kelet-Európában a közbeszéd tárgyát képezi. Mindenhol akad egy-egy párt, politikus, aki és amely időnként felveti a segélyekből élő romák kérdését. Florea mostani „javaslata” viszont a klasszikus náci tempón túl tulajdonképpen vicces. Vagy inkább röhejes. Nem véletlen, hogy poénok százai röpködnek a közösségi hálón a polgármester sajátos fogamzásgátlójáról. És persze rengeteg, Floreával egyetértő vélemény is megfogalmazódik ugyanott. A szebb napokat látott városvezető azzal nyilván tisztában volt, amikor a nyilvános térbe lőtte gondolatait, hogy a cigányellenesség román–magyar bólogatós nagykoalíciót szül egy erre a témára fokozottan érzékeny potenciális szavazórétegben, hiszen a „romakérdés” megítélésében nincs vita Marosvásárhely két nagy nemzeti közössége között.

A botrányt keltő Florea-performansszal párhuzamosan egy friss felmérés látott napvilágot, amely a marosvásárhelyi polgármesterségért várhatóan induló jelöltek népszerűségét rangsorolta a PNL megrendelésére. A közvélemény-kutatás szerint újdonság a négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hogy most Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje előzi Floreát, aki hivatalosan még be sem jelentette indulását a választáson. Némileg meglepő, hogy a felmérés szerint a marosvásárhelyiek harminchat százaléka még mindig jónak ítéli meg a polgármester tevékenységét, hét százalékuk pedig nagyon jónak. Azaz a megkérdezettek negyvenhárom százaléka elégedett Floreával. Ami finoman fogalmazva is intő jel, hiszen a kampány csak most kezdődik. Érdekes lesz a mostani, cigányos beszéd után mérni a polgármester megítélését. Nem lenne meglepő, ha pluszpontokat hozna számára az országossá dagadt ügy.

Ugyancsak figyelemre méltó adat, hogy Soós ismertsége a románok körében még mindig alacsony, jelen állás szerint szinte kizárt, hogy románok szavazzanak az RMDSZ jelöltjére. Jól áll viszont a megkérdezettek körében a magyarellenes, PMP-s Marius Pașcan és a PNL-s Theodora Benedek. A helyhatósági választásokig még nagyon sok fordulat jöhet, de ami most a felmérésből egyértelműen következtethető, az Soós Zoltán majdnem biztos győzelme a hatályos törvény keretei között, tehát az egyfordulós megmérettetésen. Egy kétfordulós polgármester-választás viszont Marosvásárhely etnikai összetételének megfelelően a döntő menetbe jutott román jelölt sikerét hozná. Még az sem kizárt, hogy a Floreáét.