Nyolc bűncselekmény elkövetésével vádolják Gheorghe Dincát

Balogh Levente 2020. január 15., 17:20

Nyolc vádpontban is vádat emelt szerdán a szervezett bűnözés elleni ügyészség a caracali Gheorghe Dincă ellen, akit két lány elrablásával és meggyilkolásával vádolnak.

A caracali gyilkosságok gyanúsítottját, Gheorghe Dincát Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolása miatt állítják bíróság elé. Fotó: Nicolae Badea/Agerpres

Vádat emelt szerdán a a Szervezettbűnözés- és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Gheorghe Dincă, a caracali gyilkosságok feltételezett elkövetője ellen, miután Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész megerősítette, hogy lezárult a nyomozás az ügyében.

A caracali rémként hírhedtté vált férfi ellen nyolc bűncselekmény – embercsempészés, kiskorú csempészése, kétszeres nemi erőszak és kétszeres minősített gyilkosság, valamint holttest- vagy sírgyalázás – elkövetésének gyanújával emeltek vádat.

Ugyanakkor vádat emelnek Dincă bűntársa, Ștefan Risipiceanu ellen nemi erőszak elkövetésének gyanújával.

{A}

Emellett in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indítottak emberölésben való bűnrészesség, valamint embercsempészésben és kiskorú csempészésében való bűnrészesség ügyében.

A caracali gyilkosságok gyanúsítottját, Gheorghe Dincát Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolása miatt állítják bíróság elé. A nyomozás elején Gheorghe Dincă bevallotta, hogy 2019. július 25-én megölte a korábban általa elrabolt, 15 éves Alexandra Măceşanut, amikor rajtakapta, hogy telefonján a 112-es segélyhívószámot próbálta hívni; ezt követően a háza udvarában lévő hordóban elégette a lány testét.

Dincă azt is állította, hogy meggyilkolt egy másik lányt is, az áprilisban eltűnt, 18 éves Luiza Melencut, és testének maradványait a Caracal közelében lévő erdő szélére dobta ki. Nemrég ezt a vallomását megváltoztatta,

most már nem ismeri el, hogy ő ölte meg Luiza Melencut. Azt állítja, Luizát elvitték a házából.

Mint ismeretes, a caracali ügy hatalmas közfelháborodást keltett tavaly nyáron, miután kiderült, hogy Dincă második áldozata, a júliusban elrabolt 15 éves Alexandra hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Az ügy miatt először a rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, később lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője és a belügyminiszter. Az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a román kormányt tavaly nyáron vezető Viorica Dăncilă akkori miniszterelnök leváltotta tisztségéből.