Soós a legnépszerűbb, Florea zuhan, de csínján kell bánni a marosvásárhelyi felmérés adataival

Szucher Ervin 2020. január 15., 15:05

Egy decemberben készült, kedden nyilvánosságra hozott marosvásárhelyi közvélemény-kutatás megerősíti, amit az eddigi felmérések is előre vetítettek: míg Dorin Florea polgármester népszerűsége vészesen csökken, Soós Zoltán támogatottsága nő. Azonban Mircea Munteanu szociológus szerint az adatok megtévesztők lehetnek.

A lista élén. Soós Zoltánt csupán a vásárhelyi lakosság fele ismeri, de így is favorit lehet Fotó: Haáz Vince

Bár a legújabb marosvásárhelyi közvélemény-kutatás eredményei nem egyértelműsítik, hogy ha holnap rendeznék az egyfordulós polgármester-választást, azt Soós Zoltán nyerné meg, de a felmérés rávilágít, hogy az RMDSZ jelöltje élvezi a legnagyobb támogatottságot a lehetséges jelöltek közül.

Az IRES által kérdezett 841 személynek mintegy fele azt nyilatkozta, hogy szívesen szavazna Soósra, míg a húsz éve regnáló Dorin Floreára vagy személyes tanácsadójára, Claudiu Maiorra csak 33-33 százalék voksolna.

Utóbbi két politikust a felmérésben további öt személy előzi meg: az ultranacionalista Marius Paşcan (42 százalékos támogatottsággal), a liberális orvos-politikus Theodora Benedek, a Szabad Emberek Pártjának alapítója, Dan Maşca, illetve a PNL-ben politizáló Cosmin Pop üzletember (38-38 százalékkal), valamint Vass Levente parlamenti képviselő is (34); Lavinia Cosma képviselő (USR) szintén 33 százalékos támogatottságnak örvend.

Mindez olyan körülmények között, hogy – a közvélemény-kutatás további eredményei szerint – a potenciálisan versenybe szállók közül messzemenően Florea és Maior a legismertebb. Míg Soós Zoltánt a lakosságnak csak a fele ismeri, a 2000 óta polgármesteri székben ülő Dorin Floreáról és személyes tanácsadójáról a megkérdezettek több mint 95 százaléka hallott már.

{K1}

Soós győzne, de az RMDSZ leszerepelne

Az önkormányzat lehetséges összetétele egyáltalán nem „követi” a polgármesterjelöltek támogatottsági indexét. Az RMDSZ szemszögéből nézve pedig az etnikai arányokat sem, noha a megkérdezettek 43 százaléka magyarnak vallotta magát.

A jelen állás szerint a tulipános lista a biztos voksok egynegyedére sem számíthatna,

míg Marius Paşcan Népi Mozgalom Pártja (PMP) be se kerülne a döntéshozó testületbe. Az RMDSZ a szavazatok 22, a PMP pedig alig 4 százalékát gyűjtené be. Szintén meglepő, hogy a frontvárosnak számító Marosvásárhelyen, ahol az etnikai átszavazás mindig is minimális volt,

a megkérdezettek alig 25 százaléka tartotta számára fontosnak vagy nagyon fontosnak azt, hogy a jelölt vele azonos nemzetiségű legyen.

Csalafintán megszűrt eredmények

A Krónika által megszólaltatott Mircea Munteanu szociológus szerint a Mureș.ro portál által közzétett adatok hitelesek lehetnek, ám egyúttal megtévesztőek is. A marosvásárhelyi szakember szerint a nyilvánosságra hozott néhány válaszból egyből kiderül, hogy melyik az a jelölt, akit „helyzetbe próbálnak hozni” a részeredményekkel. Munteanu, aki cégén keersztül húsz éve végez közvélemény-kutatásokat, annyit mondott, hogy az a bizonyos személy nem Soós, Paşcan vagy Maşca.

A közzétett eredményekből könnyen kiköbözhető, hogy a különösebb politikai múlttal nem rendelkező Theodora Benedekről van szó, akinek előbb a Nemzeti Liberális Párton belül kell megnyernie azt a versenyt,

amelyben még Cosmin Pop és Ervin Molnar is érdekelt.

Fotó: Facebook/Theodora Benedek

Az egyik nyilvánosságra hozott eredmény pontosan azt mutatja, hogy hármójuk közül toronymagasan az orvos-politikus hölgy a legnépszerűbb. Mint emlékezetes, nyolc évvel ezelőtt Theodora Benedek férje, Benedek Imre is megpróbálta elnyerni a polgármesteri széket. Az addig RMDSZ-es színekben politizáló kardiológus a Magyar Polgári Párt jelöltjeként indult, ám mindössze 1298 szavazatot szerzett. A kudarc után felesége vette át a „politikai stafétabotot”.

„Az, ahogy a Mureș.ro portál nyilvánosságra hozott bizonyos eredményeket, inkább megtéveszt, mintsem felvilágosítana a valós helyzetről. Mert a kérdés nem az, hogy holnap kire szavaznál, hanem az, hogy kit tartasz támogatandónak. Ez körülbelül olyan, mintha felsorakoztatnának előttem tíz szép autót, én sorra kérdeznék, hogy tetszik-e? Én meg nyilván mindenikben el tudnám képzelni magam. Ráadásul valami igencsak nem talál: a 43 százalékos magyarságnak csak a fele szavazna az RMDSZ-listára? Vagy hol van a helyi alakulat, a Szabad Emberek Pártja, amely nem egy 8 százalékos párt Marosvásárhelyen” – fogalmazta meg kételyeit Mircea Munteanu szociológus.