Románia ismét felkerült a madárinfluenza-térképre, Máramarosban ütötte fel a fejét a vírus

Krónika 2020. január 15., 14:13

Azonosították a madárinfluenza vírusát a román hatóságok Máramaros megyében, egy baromfifarmon, és nekiláttak a beteg állatok elpusztításának, valamint az óvintézkedéseknek. Románia ezáltal a negyedik ország az Európai Unióban – Lengyelország, Magyarország és Szlovákia után –, ahol felbukkan a

Fotó: Romániai Baromfitenyésztők Szövetsége

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) tájékoztatása szerint a kór – amely három év elteltével jelent meg ismét az országban – egy Szinérváralján működő baromfifarmon ütötte fel a fejét. A vírus jelenlétének beigazolódása nyomán a máramarosi és a szomszédos megyék prefektusainak részvételével összehívták a járványügyi bizottságot, és elrendelték az érintett létesítmény elszigetelését.

A Máramaros megyei prefektúra ugyanakkor azt közölte, hogy a tojótyúkokat tenyésztő farm környékén létesített ún. védelmi övezetben betiltották a szárnyasok szállítását, leállították az érintett cég termékeinek forgalmazását.

Megsemmisítették a takarmányt is, egyúttal szerdán nekiláttak a fertőzött baromfik megsemmisítésének is. A megyei hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy tartsa be az orvosok útmutatását, és „ne essen pánikba”, mert a madárinfluenza emberre nem veszélyes.

Arról egyébként a román hatóságok a lakosságot nem, csupán az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE) tájékoztatták, hogy az érintett szinérváraljai farmon tenyésztett több mint 18 ezer szárnyasból több mint 11 ezret elpusztított a madárinfluenza, a többit a hatóságok semmisítik meg. Arról pedig a Romániai Baromfitenyésztők Szövetsége (UCPR) közölte lapunkkal, hogy az állategészségügyi hatóságoktól kapott tájékoztatás szerint a szinérváraljai telepről származó tojás nem került kereskedelmi forgalomba, mivel a madárinfluenza gyanújának felbukkanásakor lefoglalták a raktáron lévő mennyiséget. Máramaros megyében 12 tojótyúkfarm működik, összesen pedig 190 ezer baromfit tenyésztenek a megyében. Az egész országban 246, kereskedelmi céllal működtetett baromfitelepet tartanak nyilván, mintegy kilencmillió fős állománnyal.

Az érintett európai országok közül jelenleg főként Lengyelországot sújtja a vírus, amely december óta több állományban bukkant fel, és emiatt eddig összesen több mint 100 ezer szárnyast kellett leölni. A Dziennik Gazeta Prawna című lengyel gazdasági napilap nemrég megírta: a fertőzés miatt félő, hogy Lengyelország elveszíti vezető európai pozícióját a baromfihús-kivitelben. Nem kíméli a madárinfluenza H5N8-as típusa Magyarországot sem, ahol hétfőn ütötte fel a fejét a kór a Komárom-Esztergom megyei Ácson, egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Szerdán ugyanakkor a magyar–román határ közelében, a Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen egy szintén nagy létszámú, mintegy 115 ezres állományú kacsatartó telepen is azonosította a vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.