Közvita az elektronikus személyi igazolványok bevezetéséről

Hírösszefoglaló 2020. január 15., 09:47

Közvitára bocsátotta kedden a belügyminisztérium az elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátását előíró kormányrendelet tervezetét – tájékoztat a belügyi tárca közleménye.

Fotó: Veres Nándor

A dokumentum szerint az Európai Unióban szabad mozgást lehetővé tevő elektronikus okirat kiadását 2021 augusztusától kezdik.

Az új dokumentum teljesíti az Európában érvényes és előírt biztonsági normákat.

A régi igazolványokhoz képest (amelyeket 1997 óta állítanak ki), az újaknak egészen más lesz a gyártási technológiája, új grafikai biztonsági elemeket tartalmaznak, és nem utolsó sorban rendelkezni fognak az elektronikus adathordozók által nyújtott informatikai védelemmel – részletezi a közlemény.

Az új személyi igazolvánnyal a román állampolgárok online kapcsolatba léphetnek a közigazgatási hatóságokkal és hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak Romániában vagy az országon kívül.

Mivel a személyazonosságot az elektronikus aláíráshoz hasonló mechanizmusok igazolják, nem lesz már szükség az állampolgár fizikai jelenlétére a hivatalban, mert távolról hozzáférhet szolgáltatásokhoz, például jármű regisztrálásához, erkölcsi igazolvány megszerzéséhez, értesítésekhez, engedélyekhez vagy egyéb, az állami hatóságok által kiállított dokumentumokhoz, benyújthatja a törvény által előírt személyes nyilatkozatokat, stb.

Az új elektronikus személyazonosító egészségügyi kártyaként is működik.

„Az elektronikus személyazonosító okmányt 12 éves korban állítják ki, vagy adott esetben – a szülők vagy a törvényes képviselők kérésére – ezen életkor alatt. A dokumentumot a külföldön élő román állampolgárok is birtokolhatják és használhatják” – jegyzi meg a közlemény.

Azoknak, akik nem akarnak elektronikus dokumentumot, lehetőségük lesz egyszerű személyi igazolvány kiállítását kérni; ezek magas fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat.

Az érdekeltek tíz naptári napon belül küldhetik el véleményüket, javaslataikat a dgj_transparenta@mai.gov.ro címre.