Elárasztják a látogatók a nagyváradi akvaparkot, mi is kipróbáltuk

Pap Melinda 2020. január 16., 18:09

Hároméves fennállása óta csúcsra hág a népszerűsége a nagyváradi akvaparknak: a téli ünnepek ideje alatt több mint 17 ezer személy látogatott el az élményfürdőbe. Máramarostól Temesvárig, Kolozsvártól Sinaiáig az ország minden zugából érkeznek ide fürdőzők – mi is kipróbáltuk.

A Nymphaea akvaparkban télen is van lehetőség a fürdőzésre Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

„Úgy tolonganak, mintha ingyenes lenne a belépés” – mondja nagyváradi barátunk, miközben a Nymphaea akvapark bejáratánál a lökdösődés közepette próbáljuk tartani a sort. Bár a létesítmény 10 órakor nyit, fél 10-kor rajtunk kívül még több tucat ember áll sorban január 5-én, a karácsonyi szünidő utolsó szabadnapján, legtöbben kisgyerekkel.

„Több száz kilométert utaztunk, nem tudom elhinni, hogy nem biztos, hogy bejutunk” – panaszolja egy középkorú férfi, aki feleségével és két gyerekével Sinaiáról érkezett.

Nem ők az egyedüliek, akik az ország másik végéből keltek útra az élményfürdőzés kedvéért. A több száz férőhelyes parkolót megtöltő gépkocsik rendszámtábláit végigpásztázva kiderül: a létesítménynek az ország minden sarkában vannak rajongói. Máramaros, Szilágy, Beszterce-Naszód, Maros, Temes, Szeben megyei autót egyaránt látni, és egy-egy olténiai jármű is feltűnik. A prímet kétségtelenül a Kolozs megyeiek viszik, ők vannak a legtöbben – Kolozsváron mai napig nincs hasonló létesítmény.

Mindenkire és mindenre gondolnak

Nagyváradi barátaimmal meg sem szólalunk: ha nem jutunk be, irány Félixfürdő, ahol százméterenként kerül egy-egy termálvizes fürdőzési lehetőség. Hiába helyiek, ők sem voltak még a váradi akvaparkban, egyrészt a zsúfoltság miatt, másrészt mert a nagy érdeklődés ellenére nem kevés pénzbe kerül.

Az egész napra szóló 60 lejes alapjegy csak az akvapark területére jogosít fel, a szaunák használatához 12 lejes felárat kell fizetni, és aki a törökfürdőt is igénybe venné, annak újabb 25 lejt kell lepengetnie – egy százas elmegy.

Félixfürdő legkedveltebb strandjára, az Apollóba ennek feléért beengednek.

Temesvártól Máramarosig egész Erdélyből érkeznek látogatók Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Mégis örülünk, hogy bejutunk, a 950 férőhelyes beltéri részre nyitás előtt már csak 91 szabad jegy van, a többség online vásárolt belépőt. Nekünk ez nem sikerült, így előtte egy nappal a helyszínen szerettük volna megvenni, de nem lehetett.

„Mi mindenkinek meg akarjuk adni a lehetőséget a bejutásra, bárhonnan is érkezzen” – hangsúlyozza az önkormányzati tulajdonban lévő létesítmény alkalmazottja.

Jöjjünk reggel, legalább félórával nyitás előtt, ha el akarjuk kapni a maradék pár tucat jegy valamelyikét, tanácsolja. És igaza lesz, negyedórával nyitás után kiteszik a megtelt táblát.

Termálvíz – csak felárért

A kiszolgálásra nem lehet panasz, az alkalmazottak udvariasan irányítják a bejutás miatt aggódókat: tiszta és civilizált körülmények fogadnak, még bankautomata is van, ha netalán nem lenne készpénze a vendégnek.

A benti részleg főleg a gyerekeknek nyújt számtalan szórakozási lehetőséget Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

A belépő gyanánt kapott karórát a boltban is fel lehet tölteni, ha többet szeretnénk költeni a tervezettnél; itt az otthon felejtett papucs is pótolható, sőt fürdőruhát is lehet venni, ha valakinek a városban sétálva támadt volna kedve a lubickoláshoz.

És ha elunta az élményparkrészleget, utólag is befizethet egy kis szaunázásra, termálvizes fürdőzésre.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az akvapark legtöbb medencéjében nem termálvíz, hanem melegített, klórozott víz van – hőmérséklete medencénként változik, 28 Celsius-fokostól 34 fokosig. Valószínűleg tisztítási okokból dönthettek az építtetők a melegített víz mellett, a városi strandon ugyanis, melynek helyére az akvapark épült anno, termálvízzel töltötték fel a medencéket – igaz, szűkebb volt a befogadóképessége.

A Nymphaea akvapark télen 950, nyáron – amikor a kültéri medencék, csúszdák is üzemelnek – 2200 látogatót képes fogadni.

Középpontban a legkisebbek

A nem kevés látogató ellenére a létesítmény nem tűnik zsúfoltnak, a hatalmas üvegkupola növeli a teret, a berendezés is viszonylag szellős, az alsó szinten napozóágyak helyett székek várják a vendégeket. Melyek zöme kisgyerekkel, családdal érkező baráti társaság – nem csoda, a kicsik számára nyújthatja a legnagyobb élményt a négyfajta benti medence. Ha megunták a vízben üldögélést, jakuzzira válthatnak – ebből is kettő van –, vagy a négy csúszda valamelyikét próbálhatják ki, a legkisebbek pedig a kalózhajó víz­ágyúival lövöldözhetnek, vagy a központi sziklasziget alagútjaiban kergetőzhetnek.

Mivel a csúszdák, hullám- és habfürdők felváltva üzemelnek, mindig akad érdekesség, de aki unja a bent tartózkodást, meleg vízben üldögélve tekinthet körbe a téli Nagyváradon: az egyik medence „kommunikál” a külvilággal, külső része télen is nyitva van.

Nem kis élmény a gőzölgő forró vízből nézegetni a hófödte tájat, miközben a szomszédos Sebes-Körös felett sirályok visonganak.

A belépő 12 órás tartózkodásra jogosít fel, reggel 10-től este 10 óráig lehet maradni, és nincs ok a korai távozásra, hiszen a létesítménynek kávézója és étterme is van. Elfogadható, szinte napi menü áron lehet itt ebédelni, az általunk választott ebéd – csorba, rántott sajt, tarhonya és víz – 34 lej. Nemcsak finom, jól is lakunk vele.

Többfajta csúszda biztosítja a gondtalan szórakozást kicsiknek és nagyoknak Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Fürdőkultúra gyerekcipőben

A látogatók zöme többnyire a magyarországi fürdőhelyeket – Hajdúszoboszlót, Gyulát stb. – váltotta le a váradi akvaparkra, de úgy tűnik, nem sok fürdőkultúra ragadt rájuk anyaországi vendéglátóiktól. Az étteremben egyesek törülköző nélkül, vizes fürdőruhában csapják le magukat az épp felszabadult székre, fittyet hányva arra, hogy utánuk még másnak is le kellene ülni.

De a szaunába is sokan törülköző, lepel nélkül érkeznek, hiába van kikészítve számukra a frissen mosott lepedő a bejárati pultra. Hangoskodók is akadnak,

a sókamrába utánunk érkező olténiai társaság, úgy tűnik, nem tudja, hogy nem ez a megfelelőbb helyszín arra, hogy megbeszéljék a legújabb iPhone előnyeit-hátrányait, hiszen mások relaxálni, kikapcsolódni jönnek ide.

Többfajta szauna közül lehet választani Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Még szerencse, hogy szaunából több is akad, a szárazabb finn és párásabb orosz izzasztókamra egyaránt 60-90 Celsius-fokos, előbbi jóval melegebbnek tűnik, nem is bírjuk sokáig. A jóval enyhébb aromaterápiás szauna már kellemesebb, a lehűlni vágyókat a hideg vizes medence mellett jégkamra is várja. Igaz, az alacsony hőmérsékletet nem jéggel, hanem légkondicionáló berendezéssel biztosítják, mesélik egymásnak nevetve fürdőzésben jártas, akcentusuk alapján magyarországi szomszédaink. Az előtérben ivókutak, zuhanyzók is vannak, de nyugágyakon is lehet hűsölni.

Törökfürdő – a nyugalom oázisa

Bár a nagyváradiak nem szívesen emlékeznek vissza a török hódoltság idejére, a Nymphaea akvapark legkellemesebb, legnyugisabb része kétségtelenül a törökfürdő – valószínűleg épp a 25 lejes felárnak köszönhetően.

A szaunákhoz hasonlóan külön beléptetőrendszerrel felszerelt termálvizes részlegen hangulatvilágítás, relaxációs zene fogad, az öt, különböző hőmérsékletű termálvízzel töltött medencében alig féltucat vendég – a kinti gyerekzsivajhoz képest a nyugalom oázisaként hat. 28 fokostól 40 fokos vízig terjed a kínálat, a termálvíz lágy érintése valóságos felüdülés a bőrnek a kinti vegyszeres víz után.

A törökfürdőben a 25 lejes felár miatt alig van vendég Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Gőzkamra, relaxációs szoba is van, ahol ki lehet nyúlni egy rövidebb sziesztára, de masszázsra is van lehetőség. Nem is nagyon akaródzik innen elmenni.

Örülünk, hogy egyre több vendég jön hozzánk kikapcsolódni, mindent megteszünk, hogy megfeleljünk az elvárásaiknak, és máskor is visszatérjenek”

– nyilatkozta a napokban Liviu Andrica, a váradi önkormányzat közterület-fenntartó vállalatának igazgatója. Az akvaparkot üzemeltető vállalat vezetője szerint

a téli ünnepek alatt, 2019. december 25. és 2020. január 5. között több mint 17 ezer vendég fordult meg az élményfürdőben, a jegyek zöme elővételben elkelt, alig kellett megnyitni a kasszákat.

A nagy kereslet miatt ilyenkor csak egész napos jegyet árulnak, kisebb érdeklődés esetén 30 lejért 3 órára is adott a fürdőzési lehetőség, míg 35 lejért 17 órától 22 óráig lubickolhatnak a vendégek. Az élményfürdő ugyanis nemcsak a hivatalos szabadnapok alatt népszerű, hét közben is látogatják.

Télen átlagban 600, nyáron 1500 vendég szokott itt megfordulni naponta, zömében romániaiak, a külföldi látogatók csupán a vendégek 2-3 százalékát teszik ki.

Az aranytojást tojó tyúk

A 2016-ban 20 millió eurós beruházással megnyitott Nymphaea akvapark kétségtelenül az Ilie Bolojan polgármester vezette önkormányzat legjövedelmezőbb üzlete, egyben a legnagyobb ilyen jellegű beruházás a régióban.

A vendégek jó része fiatal Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Miközben az összeg felét az Európai Unió biztosította, már első évben 14 millió lejes (3,2 millió euró) bevételt és 4,8 millió lejes (1,04 millió euró) profitot termelt. Ezt 2018-ban szinte sikerült megduplázni, 90 százalékos volt a gazdasági növekedés, és a létesítmény napról napra népszerűbb.

Bár évente mintegy százezer eurót fektet a fejlesztésébe, korszerű gépekkel való ellátásába, reklámozásra, valóságos aranytojást tojó tyúk az önkormányzat számára.

„Fejleszteni szeretnénk a vendégek szórakozási lehetőségeit, főleg gyerekeknek és fiataloknak szerveznénk itt rendezvényeket, előadásokat, koncerteket” – nyilatkozta a sajtónak a további tervekről Liviu Andrica igazgató, aki szerint erre tavaly 100 ezer eurót különítettek el a városkasszából. Ez az összeg még az átlagos havi bevétel felét sem teszi ki. „Még télen is profitot termelünk, az átlagbevétel 250 ezer euró havonta” – mondta az igazgató.

Így nem csoda, hogy a nagyváradi önkormányzat újabb hasonló beruházást tervez: az Őssi strandot is akvaparkká alakítaná.

Az új létesítmény tervét 2018-ban jelentette be Ilie Bolojan polgármester, aki szerint a meglévő termálvizes strandot a szomszédban található 2,5 hektáros területtel bővítenék ki. A létesítmény két részből állna: strandból, illetve egy wellness- és sparészlegből. A projektre megpróbálnak uniós forrásokat lehívni, ha pedig nem sikerül, saját forrásokból valósítanák meg.

A Nymphaea akvapark ugyanis beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mondják az illetékesek: turistákat vonz a Körös-parti városba, akik előszeretettel látogatnak meg más idegenforgalmi létesítményeket, vendéglátóipari egységeket is.

Nyáron 2200 személyt képesek befogadni Fotó: Aquapark Nymphaea

Ilie Bolojan az akvaparkkal mintegy konkurenciát teremt a közeli Félixfürdőnek, így kárpótolva magát a két sikertelen egyesítési népszavazásért. Hogy elegendő támogatás hiányában nem sikerült a megyeszékhelyhez csatolni a Félixfürdőt és Püspökfürdőt magában foglaló szomszédos községet, Váradszentmártont. Bár tervéről mai napig nem mondott le, megvalósításáig Váradon teremt „fürdőparadicsomot”.