Eljárást indított a diszkriminációellenes tanács Dorin Florea gyerekvállalást korlátozó ötletelése kapcsán

Krónika 2020. január 14., 13:43

A roma kisebbség elleni gyűlöletbeszéd gyanújával hivatalból indított eljárást az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen, miután az elöljáró azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevel&a

Dorin Florea kijelentései kiverték a biztosítékot Fotó: Haáz Vince

A médiában nagy visszhangot keltett Florea hétfői Facebook-bejegyzése, amelyben a családi pótlék megduplázásáról szóló, Klaus Johannis államfő által kedden kihirdetett törvény kapcsán fejtette ki később sokat bírált álláspontját. Az MTI által idézett elöljáró úgy véli, kötelező szociális ankétot kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Florea szerint sok hátrányos helyzetű család létezik, amelyek munkaképes tagjai „nem akarnak” dolgozni, és csak azért hoznak világra – nem egy esetben már tizenévesen – sok gyereket, hogy a családi pótlék révén megélhetési forráshoz jussanak.

A polgármester bejegyzésében nem pontosította, milyen társadalmi rétegre utal, azt követő interjúiban azonban nyíltan beszélt arról, hogy a romákat tartja Románia egyik legnagyobb problémájának, robbanással fenyegető „szociális bombájának”. „A lakosságarány tekintetében Marosvásárhelyen él a legnagyobb cigány közösség. Ha pénzt adsz nekik, mindent tönkreteszel. Hiába hívod dolgozni, becsületes kereseti lehetőséget adni nekik: semmibe vesznek” – idézte a Mediafax hírügynökség Dorin Floreát, aki azt bizonygatta, miért nem szabad szerinte többletfeltételek nélkül megemelni a gyermekpénzt.

A Marosvásárhelyt húsz éve vezető Floreát több parlamenti párt képviselője is rasszistának minősítette, Ovidiu Raețchi, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője pedig úgy vélekedett: a választási törvényben kellene eltiltani a „fasisztákat és idegengyűlölőket” legalább egy ciklus erejéig a közélettől. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból indított eljárást Florea ellen, akit jövő hétre idéztek a testület elé. Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta: a testület hivatott állást foglalni arról, hogy a polgármester nyilatkozatai kimerítik-e a diszkrimináció, az etnikai, esetleg szociális gyűlöletbeszéd fogalmát. Hozzátette: tudja, hogy választási év van, éppen azért fontos, a kölcsönös tisztelet légkörének megőrzése és a felelősségteljes magatartás a politikai szereplők részéről.