FRISSÍTVE – Kihirdette Klaus Johannis a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró jogszabályt

Krónika 2020. január 14., 13:32

Klaus Johannis államelnök kedden kihirdette a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvényt, amelynek végrehajtására azonban a liberális kormány szerint nincs költségvetési fedezet.

A bukaresti államelnöki hivatal tájékoztatása szerint az államfő aláírta a kormány 2019/9-es számú sürgősségi rendeletét jóváhagyó törvényt kihirdető dekrétumot. A törvény értelmében 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak. A gyermekpénz összegét ugyanakkor kormányhatározattal évente emelik – írja még elő a jogszabály.

A törvény a Hivatalos Közlönyben való kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba.

Raluca Turcan kormányfőhelyettes a jogszabály kihirdetését követően a G4Media hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy az Orban-kabinet hamarosan sürgősségi rendeletet fogad el, amellyel elhalasztja a családi pótlék megduplázását. A gyerekpénz megkétszerezésére szerinte leghamarabb júliusi hatállyal, az első költségvetés-kiigazítás nyomán kerülhet sor. Raluca Turcan közölte: az előző, szociáldemokrata (PSD) kormány „csődös” politikája miatt hatalmas nyomás nehezedik a költségvetésre, de a következő időszakban megtalálják a szükséges forrásokat az intézkedés végrehajtására.

Klaus Johannis államelnök a múlt héten kijelentette, nem áll szándékában elutasítani a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény kihirdetését, rámutatva, a kormánynak megoldást kell találnia ebben az ügyben. „Olyan pénzösszegekről van szó, melyeket nem foglaltak bele a költségvetésbe, a kormánynak tehát megoldásokat kell találnia” – hangsúlyozta az elnök, aki szerint vannak erre a helyzetre megoldási lehetőségek, de nagyon realistának kell lenni ebben a kérdésben. „Az első költségvetés-kiigazítást, ami azt jelenti, hogy egyik helyről a másikra csoportosítják át a pénzt, csak az év közepén lehet megejteni” – mutatott még rá az államfő.

Szintén a múlt héten Ludovic Orban kormányfő azt nyilatkozta, hogy valószínűleg elhalasztják a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvény hatályba lépését. „Ha akarnánk se tudnánk növelni a gyermelnevelési pótlékot. A legnagyobb valószínűséggel a törvény hatályba lépésének az elhalasztását fogjuk választani megoldásként egészen addig, amíg lehetőségünk nem lesz az állami büdzsében elkülöníteni a szükséges pénzforrásokat. És azt nagyon jól tudják, hogy ezt csak költségvetés-kiigazításkor lehet megtenni, amelyet azonban csak július elseje után lehet eszközölni” – nyilatkozta Orban a Klaus Johannis államfővel pénteken folytatott egyeztetést követően, amelyen ez a téma is napirendre került.