Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök a felelősség évévé nyilvánította az idei esztendőt

Krónika 2020. január 14., 12:12

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház (MUE) püspöke a felelősség évévé nyilvánította a 2020-as esztendőt hétfőn, a vallásszabadság ünnepén.

Hétfőn a kolozsvári belvárosi unitárius templomban ünnepelték a vallásszabadság napját Fotó: Magyar Unitárius Egyház

Mint ismeretes, az unitárius egyház zsinata január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította 2002-ben, majd a magyar Országgyűlés 2018-ban egyhangúlag elfogadta Az 1568. évi tordai vallásügyi törvény jelentőségéről és a vallásszabadság napjáról című törvényt, illetve hivatalosan is emlékünneppé nyilvánította január 13-át. A Magyar Unitárius Egyház idén a megújult tordai unitárius templomban vasárnap szervezett megemlékezéssel kezdte a vallásszabadság megünneplését, a rendezvénysorozat hétfőn Kolozsváron zárult.

Bálint Benczédi Ferenc püspök a belvárosi unitárius templomban elhangzott köszöntőjében elmondta, hogy az új évben új jelmondatot ajánl nemcsak egyházának, hanem mindenkinek, aki testvérként tekint az unitáriusokra.

Bálint Benczédi Ferenc püspök az új évben új jelmondatot ajánlott Fotó: Magyar Unitárius Egyház

A MUE közleménye szerint kiemelte, hogy

a Jakab leveléből vett idézet – „A hit cselekedetek nélkül halott” – olyan alapgondolata lehet ennek az évnek, amely tettre, segítségnyújtásra sarkall.

„Éppen ezért e jelmondatot képzeletben zászlónkra tűzve, a 2020-as évet a felelősség évének nyilvánítom”. Az egyházfő arra kérte az egyháztagokat, a gyülekezeteket, egyházköröket, egyháztársadalmi szervezeteket és oktatási intézményeket, hogy

ébresszük fel önmagunkban a felelősség tudatát, és cselekedjünk annak érdekében, hogy a Jézus által hirdetett egyetemes szeretet ne csak szóban elhangzó törvény legyen, hanem valósággá váljon.”

Dávid Ferenc megkoszorúzott szobra Fotó: Magyar Unitárius Egyház

Az ünnepség folytatásaként Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, restaurátor az általa készített 400. hegedűt és még két másik vonós hangszert ajánlott fel az egyháznak. Dénes Anna hegedűművész előadta Jules Massenet Meditáció című művét, zongorán kísérte Fodor Ilka Borbála. Az istentisztelet után koszorúkat helyeztek el Dávid Ferenc egyházalapító szobránál.