Elégedetlenség övezi a 2020-as romániai sportköltségvetést

Krónika 2020. január 15., 10:35

Az evezősök, az atléták és a kézilabdázók kapják idén a legtöbb támogatást az ifjúsági és sportminisztériumtól, de a sportági szövetségeknek megítélt 2020-as büdzsé így is kevesebb a 2019-esnél.

Oldalvizen. A legtöbb pénzből gazdálkodó kajak-kenu szövetség is kevesebb támogatáshoz jut idén Fotó: Facebook/Federația Română de Kaiac Canoe

 Arról már korábban beszámoltunk, hogy a sporttárca a tavalyi évhez hasonló összeget kap az állami költségvetésből, ezt a luxusadóból származó részesedés növeli majd meg a későbbiekben, hogy abból szeptemberben kiegészíthessék a szövetségeknek most megítélt támogatást.

A mintegy 507 millió lejből kevéssel több, mint 132 milliót osztottak szét 63 sportszövetség között.

Az idei nyári olimpiára megszerzett kvótákat figyelembe véve az evezősök 10 millió lejt kapnak, ami 300 ezer lejjel kevesebb a tavalyi támogatásnál. Őket követik a kézilabdázók – akik bár az olimpiára még nem kvalifikáltak –, 7,85 millió lejt kapnak, szemben a tavalyi 10 millióval, miközben az atlétikai szövetség a 2019-ben kapott 8,5 millió után 2020-ban 7 millió lejt kap a minisztériumtól. A tavalyinál mintegy félmillió lejjel nagyobb összeget, azaz 69,6 millió lejt kap idén a Román Olimpiai és Sportbizottság, ugyanakkor például a teniszszövetség idén sem jogosult még a kormánytámogatásra.

Stroe elmondása szerint nem volt egyszerű feladat a tavalyihoz hasonló költségvetést kialakítani a sportminisztérium számára, de az előző kormány után hiányok maradtak a kasszában. „Nagyon fontos év az idei a romániai sport számára, de bízom benne, hogy sikerül megalapoznunk a sport fellendülését. (…) A korábbi években aránytalanul osztották el a támogatást a szövetségek között, az év végi elszámolásból pedig egyértelműen látszik, hogy miközben egyesek pénz nélkül maradtak, mások decemberben visszautalták a többletet. Ebből tanulva, úgy hiszem, hogy idén nem lesznek problémák” – mondta az Agerpres beszámolója alapján Stroe.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem szubjektív elbírálás alapján osztották szét a támogatást. Az esetenként csökkentett költségvetés természetesen elégedetlenséget szült, Elisabeta Lipă, az evezőszövetség elnöke csalódottságának adott hangot, amiért épp olimpiai évben kapnak kevesebb pénzt.

Valószínűleg azok, akik ezekkel a költségvetésekkel foglalkoztak, nem éltek egy sportoló mellett négy éven át, hogy lássák, mire van szükség egy olimpiai éremhez.

De ez levett egy terhet a vállamról, éspedig az eredmények felvállalását, mert ha most megkérdezik, hány érmet szereznek a nyári olimpián azt fogom mondani, hogy amennyit a Jóisten akar. Mert már csak arra hagyatkozhatunk” – fogalmazott. Hozzátette, ők 17 milliót kértek, és bár hozzátette, megérti, hogy nehéz minden igényt kielégíteni, azt korrektebbnek tartotta volna, ha megmondják neki, hogy nincs pénz. „Én nem értem, hogy mit akarnak a romániai sporttól” – fűzte hozzá keserűen.

Eközben Magyarország az olimpiai évre való tekintettel megemelte a sportra szánt költségvetést, és továbbra is kiemelt célnak tartja az infrastrukturális fejlesztéseket ezen a téren.