Enyhén nőtt az átlagbér – Élen az IT-ágazat, legrosszabbul a készruhagyártásban fizetnek

Bálint Eszter 2020. január 14., 11:28

Tovább nőtt az átlagbér tavaly novemberben. A legnagyobb fizetések az elmúlt évekhez hasonlóan az IT-szektorban voltak, ahol a nettó átlagbér elérte a 7610 lejt. A legkevesebbet eközben a készruhagyártásban dolgozók vihettek haza, az ágazati átlagfizetés 1803 lej volt.

Számottevő gyarapodás. 13,9 százalékkal nőtt 2018 novembere és 2019 tizenegyedik hónapja között az átlagfizetés Fotó: Haáz Vince

 Tavaly novemberben 5196 lej volt a bruttó romániai átlagbér, ami 106 lejjel, vagyis 2,1 százalékkal meghaladja az egy hónappal korábbi szintet – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A nettó átlagfizetés 3179 lej volt, 63 lejjel, avagy 2 százalékkal magasabb az októberinél. Az előző év tizenegyedik hónapjához képest a nettó átlagbér 13,9 százalékkal volt magasabb – közölte a statisztikai intézet.

A reálbérindex 2019 novemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva 109,8 százalékos volt, előző hónaphoz képest 101,8 százalékon, 1990 októberéhez mérten pedig 218,1 százalékon állt.

A legnagyobb fizetések az elmúlt évek „gyakorlatához” hasonlóan az IT-szektorban voltak novemberben, ahol a nettó átlagbér elérte a 7610 lejt. A legkevesebbet eközben a készruhagyártásban dolgozók vihettek haza, az ágazati átlagfizetés 1803 lej volt.

2019 novemberében különben a gazdaság szinte valamennyi ágazatában nőtt az átlagfizetés az előző hónaphoz viszonyítva. A legjelentősebb, 11–13 százalékos növekedést a nyomdaiparban, a film- és műsorgyártásban, autógyártásban regisztrálták. 6,5 és 9 százalék közötti mértékben nőtt eközben az átlagbér a fémkitermelő ágazatban, a gépgyártásban, a pénzügyi közvetítésben, a biztosítótársaságoknál és magán nyugdíjalapoknál, az elektronikai cikkeket gyártó szektorban, az IT-szektorban vagy a dohányiparban.

Voltak olyan ágazatok is, amelyekben az alkalmazottak kevesebb pénzt vittek haza tavaly novemberben, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb mértékben, átlagosan 3,5 és 6,5 százalék közötti mértékben csökkent a fémfeldolgozásban, a nyers kőolaj- és földgáz kitermelésében, valamint a vízi szállításban tevékenykedők fizetése.

A közszférában enyhe bérnövekedésről számol be a statisztikai intézet. A közigazgatásban 1 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,5 százalékkal nőttek a fizetések. A tanügyben viszont 0,2 százalékkal kevesebbet kerestek, mint októberben.