Rágcsálóirtás: kis híján Aradon ismétlődött meg a temesvári tragédia

Krónika 2020. január 14., 08:45

Negyven kisdiák orvosi ellátásra szorult Aradon, miután kártevőirtást tartottak egy oktatási intézmény osztálytermeiben.

A bukaresti egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint összesen 14 tanuló kórházba került, miután pénteken kártevőirtást tartottak az aradi Adam Müller-Guttenbrunn iskola helyiségeiben.

Gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánokirat-hamisítás, hamis magánokirat tudatos felhasználása és mérgező anyagokkal való visszaélés gyanújával bűnügyi eljárást indított a rendőrség az aradi Adam Müller-Guttenbrunn-iskolában történt kártevőirtással kapcsolatban, miután a pénteki fertőtlenítést követően hétfőn 40 gyerek kórházba került – közölte tegnapi közleményében az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség megállapította, hogy a kártevőirtást egy dévai cég végezte. A bűnügyi nyomozócsoport toxikológiai elemzés céljából mintákat vett a helyszínen. A nyomozást az aradi törvényszék ügyésze irányítja – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Az aradi közegészségügyi igazgatóság (DSP) közölte, hogy a gyerekek arcán kiütések jelentkeztek, szédülésre, hányingerre, hasfájásra panaszkodtak.

Az oktatási intézmény összesen negyven diákja jelentkezett a szüleivel a sürgősségi osztályon, közülük tizennégyet utaltak be a kórházba.

Az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) egy vegyi-bakteriológiai csoportot küldött az iskolába, hogy felmérje a helyzetet. A szóban forgó épületben kedden szünetelt a tanítás, ugyanakkor szerdán sem lesz tanítás. A döntést Marius Gondor Arad megyei főtanfelügyelő közölte kedden. Mint elmondta, nemcsak abban az épületben szünetel az oktatás, ahol a fertőtlenítést végezték, hanem az iskola valamennyi épületében, így több mint 1500 iskolás és óvodás otthon marad szerdán.

Victor Costache egészségügyi miniszter felháborodásának adott hangot az incidens miatt, elrendelve egy szakértőkből álló vegyes bizottság létrehozását, amelynek feladata maradéktalanul kideríteni a történtek okát. „Nem normális, hogy a tragikus temesvári események után mindössze két hónappal megismétlődjék egy ilyen eset. Akkor elrendeltem valamennyi, kártevő-, rágcsálóirtásra és fertőtlenítésre szakosodott kereskedelmi társaság ellenőrzését, de a jelek szerint Aradon senki sem teljesíti a kötelességét” – kifogásolta Victor Costache.

A miniszter arra utalt, hogy novemberben három ember – egy kilencnapos csecsemő, egy hároméves gyerek és utóbbi édesanyja – meghalt, több tucatnyian pedig a sürgősségire kerültek Temesváron egy tömbházi rovarirtáskor használt vegyszerek okozta mérgezés következtében. Kiderült, hogy a bánsági nagyvárosban kártevőirtást végző cég a Delicia - GASTOXIN nevű rovarirtó szert használta, amely alumínium-foszfid-tartalma miatt rendkívül mérgező, és használatára nem volt hatósági engedélye.