Mégsem áll a sztrádaépítés útjában a gyászcincér?

Bálint Eszter 2020. január 13., 16:58

Nem áll fenn annak a veszélye, hogy Brüsszel felfüggeszti a Pitești–Nagyszeben autópálya finanszírozását – szögezte le hétfőn Lucian Bode közlekedési miniszter.

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură/rocklee

Kijelentésével elődje, Răzvan Cuc hétvégi Facebook-bejegyzését sietett megcáfolni, a volt közlekedésügyi miniszter ugyanis azt állította, hogy Európai Bizottság felfüggesztette az infrastrukturális beruházás finanszírozását, miután arra kérte a bukaresti illetékeseket, hogy tisztázzanak bizonyos részleteket az autópálya környezetvédelmi engedélye kapcsán, köztük egy bizonyos védett rovarfajt illetően, amely a környéken él. Konkrétan a gyászcincérről van szó, amely valóban védett rovarfaj.

Nem mi vagyunk az egyetlen ország, amelyet megkerestek bizonyos részletek tisztázása érdekében a nagy infrastrukturális projektek terén. Érvekkel fogunk válaszolni minden kérdésre. Amikor kiadták a környezetvédelmi engedélyt, elődeink úgy gondolták, minden feltétel teljesül. Ez a bogaras dolog álprobléma, amit valaki kreált”

– mondta a tárcavezető, egyértelműen Cucra utalva.

„Nem lehet az autópálya finanszírozásának a felfüggesztéséről beszélni, amikor még nem ítélték meg ezt a finanszírozást. Ennek a tervnek 2018-ban kiadott környezetvédelmi engedélye van. 2019 nyarán kérte az Európai Bizottság bizonyos részletek tisztázását a környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatban. Elődeink nem adtak választ. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy felfüggesztik a finanszírozást” – tette hozzá Bode. Mint mondta, a minisztériumnak három hónapja van a válaszadásra.

A miniszter közölte egyúttal: a Pitești–Nagyszeben autópálya a kormány prioritásai között szerepel, és mindenképp meg fog épülni.