Megszüntet néhány busás fizetéssel járó vezetői posztot a román belügyminiszter

Krónika 2020. január 13., 14:15

A belügyminiszérium átszervezése hatékonyabbá fogja tenni az intézmény tevékenységét, és bizonyos, magas bérekkel járó vezetőségi állások megszüntetésével pénzt fognak megtakarítani más költségekre – jelentette ki hétfőn Marcel Vela tárcavezető.

Számos magas beosztású csendőrtisztnek is szögre kell akasztania a sapkát Fotó: Gábos Albin

A miniszter elmondta, egyeztetett a csendőrség vezetőivel, akik egyetértettek azzal, hogy a határrendészet modelljére szervezzék át a rendvédelmi szerv struktúráját, azaz egy-egy regionális parancsnokságba tömörítsenek több jelenlegi területi parancsokságot. Ezzel hatákonyabbá válik a kommunikáció, a bevetések megszervezése. „A minisztérium számára az előny az lesz, hogy megszűnnek bizonyos, nagyon magas fizetésekkel járó állások, és a megmaradó összegeket másra lehet költeni, például a rendőrök felszerelésére vagy bizonyos felszerelések korszerűsítésére” – mondta a belügyi tárca székhelye előtt nyilatkozó Vela.

A tárcavezető hangsúlyozta, azért van szükség a tevékenység hatékonyabbá tételére, hogy nőjön az állampolgárok bizalma a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó egységek iránt.

Az Agerpres hírügynökség által idézett belügyminiszter nem akarta elárulni, ő miként képzeli el az átszervezést, hogy ne befolyásolja az illető struktúrák döntését. Kifejtette, ezt majd akkor teszi meg, amikor minden alárendelt struktúra elküldi a javaslatát és összegzik azokat. Nyomatékosította azonban, hogy jelenleg a kommunikáció nagyon nehézkes, tekintve, hogy a minisztérium alárendeltségébe tartozó egységek még az 1968-as közigazgatási reform megszabta keretek között működnek.