Orban állítja: nem emelik a nyugdíjkorhatárt, csak lehetőséget teremtenek a munkaviszony folytatására

Krónika 2020. január 10., 16:47

Nem nő a nyugdíjkorhatár, csak lehetőséget teremtünk arra, hogy aki akar, azután is dolgozhasson, hogy eléri a most érvényes nyugdíjkorhatárt – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök, miután pénteken egyeztetett Klaus Johannis államfővel.

Fotó: Haáz Vince

A kormányfő hozzátette: egyelőre arról sem döntöttek, hogy mikor adnak ki erre vonatkozó rendelkezést.  Ludovic Orban elmondta, ez a téma a kormány azon döntését követően merült fel, hogy nem engedélyezi a nyugdíj és az állami fizetés halmozását. A kormányfő közölte, kabinetjének „viszonylag világos elképzelése” van arról, hogy jó lenne a nyugdíjkorhatár növelése nélkül lehetővé tenni bizonyos területeken – oktatás, kultúra, egészségügy –, ahol az emberek ténylegesen képesek a szakmájuk gyakorlására a nyugdíjkorhatár elérése után is, hogy még folytassák tevékenységüket 5-7 évig.

Mindezt anélkül, hogy szükséges legyen bármely intézményvezető döntésére, egyszerűen csak az érintett alkalmazott opcióján múljon. A kormányfő közölte, még nem döntöttek arról, hogy mikor bocsátanak ki rendeletet e tekintetben.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nincs szó a nyugdíjkorhatár emeléséről, csak a munkavállaló döntésén múlik, hogy tovább akar-e dolgozni.