A kormányfő elszólta magát: „ha akarnánk se tudnánk növelni a gyereknevelési pótlékot”

Krónika 2020. január 10., 14:20

Valószínűleg elhalasztja a kormány a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvény hatályba lépését –jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök pénteken.

Fotó: Gov.ro

Az államelnökkel folytatott megbeszélést követően a kormányfő természetesnek nevezte Klaus Johannisnak a témában kifejtett álláspontját. Mint ismeretes, Johannis csütörtökön azt mondta, hogy szándékában áll kihirdetni a jogszabályt, de „még elemzi” a kérdést.

„Mi azonban abban a helyzetben vagyunk, hogy ha akarnánk se tudnánk növelni a gyermelnevelési pótlékot. A legnagyobb valószínűséggel a törvény hatályba lépésének az elhalasztását fogjuk választani megoldásként egészen addig, amíg lehetőségünk nem lesz az állami büdzsében elkülöníteni a szükséges pénzforrásokat. És azt nagyon jól tudják, hogy ezt csak költségvetés-kiigazításkor lehet megtenni, amelyet azonban csak július elseje után lehet eszközölni” – nyilatkozta Orban a Klaus Johannis államfővel pénteken folytatott egyeztetést követően, amelyen ez a téma is napirenden volt.

Arra a felvetésre, hogy esetleg a vakációs utalványok kiutalásáról való esetleges lemondással teremtik elő a gyerekpénz megduplázáshoz szükséges forrásokat, a kormányfő leszögezte: a költségvetést úgy építették fel, ahogyan az a büdzséről szóló törvényben megjelenik, és a költségvetés-kiigazításig nincs lehetőség máshonnan átutalni az összegeket a megemelt értékű pótlék kifizetésére. „A legkevésbé a vakációs utalványokra kiutalt büdzséból” – szögezte le Orban.

A miniszterelnök nyomatékosította, hogy senkinek nem áll szándékában felszámolni az üdülési utalványokat.