A családi jövedelem 86 százaléka megy el a fenntartási költségekre

Hírösszefoglaló 2020. január 10., 12:22

2019 harmadik negyedében egy romániai háztartás átlagjövedelme 4.872 lej volt, az összköltségek pedig átlagban 4.202 lejre rúgtak, ami a jövedelem 86,3%-át teszi ki – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatsorából.

Az egy főre eső havi átlagjövedelem 1889 lej volt, a költségek pedig személyenként 1630 lejre emelkedtek.

Az INS adatai szerint egy háztartás pénzben elért havi átlagjövedelme 4.577 lej volt (1775 lej személyenként), a természetbeni jövedelmek pedig 295 lejt tettek ki (114 lej/fő). A legfontosabb jövedelemforrások a fizetés és a járulékos pótlékok voltak, 69,5%-át téve ki a háztartások összjövedelmének.

A háztartások összjövedelméhez hozzájárultak még a mezőgazdaságból, vagy más, független tevékenységekből származó jövedelmek, és ide számítódik a megtermelt élelmiszeripari termékek fogyasztása is.

Az INS szerint a költségek legnagyobb részét az élelmiszerek és háztartási fogyóeszközök megvásárlása, a szolgáltatások kifizetése, illetve az adók és illetékek befizetése tette ki. Élelmiszerre az összköltségek 31,3%-a ment rá.

A beruházások – lakásvásárlás vagy házépítés, telekvásárlás, részvények, vagy a termelést elősegítő eszközök és felszerelés megvásárlása – csupán a költségek 0,7%-át tettek ki.

Az INS megemlíti, a költségek nagyságát és struktúráját befolyásolja a környezet, az, hogy a háztartás városon, avagy vidéken található-e.