Előre hozott választások: pénteken egyeztet Ludovic Orbannal az államfő

Krónika 2020. január 09., 20:56

Lehetséges az előre hozott választások megszervezése, és erről a témáról pénteken fogok megbeszélést folytatni Ludovic Orban kormányfővel – jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön.

Előre hozzák? Az államfő és a miniszterelnök is támogatja az idő előtti parlamenti megmérettetést Fotó: Presidency.ro

Johannis a Cotroceni-palotában elmondta: úgy véli, hogy lehetséges megszervezni az előre hozott választásokat, és szorgalmazni fogja ezt. „Igen, én szeretnék előre hozott választásokat” – fejtette ki. Arra a kérdésre, hogy amennyiben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nem nyújt be bizalmatlansági indítványt, sugalmazná-e Ludovic Orban kormányfőnek, hogy mondjon le, Johannis így válaszolt: „erről a kérdésről még nem beszéltünk”.

Az elnök közölte, az világos, hogy az előre hozott választások kiírásához a kormány menesztésére, vagy lemondására van szükség, majd ezt követően két meghiúsult kísérletre kormányalakítás érdekében.

„A bizalmatlansági indítvány jelenti az egyik variánst az eljárás elindítására. Ezt a kérdést körül fogom járni a kormányfővel és másokkal is” – idézte Johannist az Agerpres hírügynökség. Az államfő elmondta, Ludovic Orban miniszterelnök is szeretne előre hozott választásokat.

A kormány tevékenységével kapcsolatban Johannis elégedettségét fejezte ki, ugyanígy Ludovic Orban miniszterelnök tevékenységével is, és véleménye szerint jelen helyzetben ő a legmegfelelőbb kormányfő az ország számára. Rámutatott, nem hallott olyasmit a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) berkeiből, hogy Orban „tétovázna” lemondani tisztségéről, attól való félelmében, hogy nem választják meg újra kormányfőnek.

„Nagyon elégedett vagyok vele, és szeretném, hogy kormányfőként folytassa Ludovic Orban” – szögezte le Klaus Johannis.