Johannisnak nem áll szándékában elutasítani a gyermekpénz megkétszerezését, de még kivár

Krónika 2020. január 09., 20:06

„Nem áll szándékomban elutasítani a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény kihirdetését” – jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Fotó: Presidency.ro

Az államelnök elmondta, hogy a törvénytervezet eljutott hozzá, és január 18-a a kihirdetési határidő. „Jelenleg nem áll szándékomban elutasítani kihirdetését, de az valóban elemzés alatt áll, további felvilágosítást várunk a kormánytól” – szögezte le az államfő.

Johannis rámutatott, hogy a kormánynak megoldásokat kell találnia ebben az ügyben.

Az államfő közölte, olyan pénzösszegekről van szó, melyeket nem foglaltak bele a költségvetésbe, a kormánynak tehát megoldásokat kell találnia erre. Johannis szerint vannak erre a helyzetre megoldási lehetőségek, de nagyon realistának kell lenni ebben a kérdésben. „Az első költségvetés-kiigazítást, ami azt jelenti, hogy egyik helyről a másikra csoportosítják át a pénzt, csak az év közepén lehet megejteni” – mutatott még rá az államfő.

Mint ismeretes, a bukaresti román törvényhozás decemberben éles politikai csörte nyomán, az ellenzéki szociáldemokraták előterjesztésére fogadta el – ellenszavazat nélkül –, hogy 2020 januárjától 300 lejre növeljék a gyereknevelési pótlékot. Ludovic Orban miniszterelnök azonban a napokban bejelentette: kormánya támogatja ugyan a gyermekpénz növelését, ám csak ha az emelés észszerű, fenntartható, és nem eredményez súlyos egyensúlyvesztést a költségvetés vagy a többi állami szociális támogatások terén. A liberális kormányfő szerint az intézkedésre jelenleg nincs pénz, ezért azt fontolgatják, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a jogszabályt vagy elhalasztják annak végrehajtását.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) már a parlamenti vita során is hevesen ellenezte a javaslatot, azzal érvelve, hogy az idei költségvetésben nincs fedezet a hatmilliárd lejes többletkiadásra.