„Építenünk kell Közép-Európát” – Regionális együttműködést és mértéktartást kért a magyar kormányfő Trianon kapcsán

Balogh Levente 2020. január 09., 17:18

A szomszédokkal való együttműködést, a jövő felé fordulást, illetve Közép-Európa közös építését nevezte fontosnak Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön a trianoni diktátum századik évfordulója kapcsán.

Orbán Viktor: „együttműködésre kell törekednünk, építenünk kell Közép-Európát” Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A közép-európai együttműködésben látja a trianoni diktátum következményei meghaladásának lehetőségét Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A kormányfő erről csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatján beszélt.

„A történelmi emlékezet, az évfordulók fontosak, az igazságnak el kell hangoznia, de ezzel a jövőt illetően már nem sokra megyünk” – figyelmeztetett. „Ha ezt a száz évet megnézzük, akkor nemcsak arról van szó, hogy Magyarország mindenféle igazságtalan békediktátumok miatt elszenvedett veszteségeket, hanem ennél sokkal rosszabb az, hogy ezek után kialakult egy olyan helyzet, amelyben Magyarországot folyamatosan izolálták. Magyarország folyamatosan magára maradt, nem tudott kialakítani regionális együttműködést, nyilván elsősorban az első világháború utáni békediktátum következtében. Ezt hívom én úgy, hogy száz év magyar magány. Nemcsak történt valami száz éve, de száz év magány alakult ki” – mutatott rá, hozzátéve:

nem alakulhatott ki bizalmi viszony a szomszédos országokkal sem a kommunizmus előtt, sem a kommunizmus alatt, pedig a velük való együttműködés nélkül nincs jövő.

„Azt tartom a legnagyobb eredménynek, hogy az elmúlt években véget tudtunk vetni a száz év magánynak. Számos relációban a történelmi tapasztalattól függetlenítve a jövőre vonatkozó szoros együttműködést tudtunk létrehozni. Szlovákiával például a V4-ben, itt volt nálam nemrég a szlovén miniszterelnök, a horvátokkal minden vita ellenére testvéri kapcsolatokat ápolunk, és a szerbekkel is sikerült stratégiai együttműködést kialakítani” – ecsetelte. Kijelentette:

az együttműködések összefüggésében lehet gondolkodni a jövőről.

„Nekem ez a tanulsága ennek a száz évnek is, hogy nem elszigetelnünk kell egymást, hanem – mindenki a maga történelmi igazságát nem megtagadva – a jövő felé fordulva együttműködésre kell törekednünk, építenünk kell Közép-Európát” – szögezte le a kormányfő.

„Remélem, hogy a visszaemlékezések nem visszavetnek, hanem előrevisznek ezen az úton, okos mértéktartást szeretnék ebben mindenkitől kérni” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt. Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

Kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz – liberális, szocialista, centrista – irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást – fűzte hozzá.

Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni – mondta Orbán Viktor.

Azt is kijelentette: készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre. Közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, „én viszont készen állok”.