Erdélyi „tudós diákok” határon túli versenyen – Hétköznapi problémákra kínálnak új megoldásokat a kolozsvári fiatalok

Bede Laura 2020. január 11., 19:31

A levegőszennyezés káros hatásaira, valamint a tudatos gyógyszerfogyasztásra szeretnék felhívni a figyelmet azok a kolozsvári középiskolások, akik részt vesznek a magyarországi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen.

Innovációs csapatmunka. A magyarországi versenyen részt vevő kolozsvári diákok és koordinátoraik Fotó: Erdélyi Innovációs Műhely

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium három diákja is továbbjutott a 2019/2020. évi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny második fordulójába. A magyarországi megmérettetésen 95 fiatal, köztük 10 határon túli magyar diák folytatja kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért.

A kincses városi középiskolások az Erdélyi Innovációs Műhely által első alkalommal meghirdetett Fiatalokért Erdélyben Program keretében pályáztak.

A műhely által támogatott fiatalok témaválasztásai a hétköznapi életben fellelhető problémákra szeretnének konkrét megoldásokkal szolgálni, így a projektek általában multidiszciplináris jellegűek

– mondta el a Krónika megkeresésére Kovács Róbert-Jenő műhelytag, a kolozsvári Műszaki Egyetem hallgatója.

Kifejtette, Gál Emese 11. osztályos diák a Bronchus Protect című pályázatával kísérletet tesz egy olyan prevenciós eszköz és digitális rendszer megalkotására, amely révén nagyban megkönnyítheti a krónikus betegséggel élők mindennapjait a drasztikusan romló levegőminőség monitorizálásával, folyamatos megfigyelésével. Szeretné, ha kezdeményezésére az emberek nagyobb figyelmet fordítanának a levegőszennyezés káros hatásaira.

Domokos Orsolya és Deé Róbert 10. osztályos tanulók medQR alkalmazásuk révén első körben a tudatos gyógyszerfogyasztás előmozdítására fektetik a hangsúlyt. Fejlesztésükkel szeretnének létrehozni egy felhasználóbarát felületet, amelynek révén a gyógyszeres kezelések hatásfokának optimalizálására, valamint a gyógyszerek, étrend-kiegészítők okozta allergiás keresztreakciók csökkentésére, elkerülésére törekednek. Hosszú távú elképzelésük egy piacképes digitális asszisztens megalkotása.

A projekteket Kovács Róbert-Jenő elektronika és távközlés szakos hallgató, valamint Gyenge Ervin, a BBTE orvosi biológia szakos mesteris hallgatója koordinálta. A Magyar Innovációs Szövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az M5 csatorna által meghirdetett tehetségkutató verseny speciális tanulmányi verseny, amelyen tudományos, innovatív projekteket kell megvalósítaniuk a fiataloknak.

A határidőre érkezett 99 pályázat közül a zsűri 61 kiemelkedő, főként informatikai és műszaki problémák megoldását, kidolgozását javasolta a második fordulóra.

Bár mindkét kezdeményezés fejlesztési szakaszban van, mindenképp ígéretes, hogy a fiatalok különdíjban részesültek a tavaly decemberben megrendezett TUDEK országos diákvetélkedő döntőjében és szintén döntőbe jutottak a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen, ahol a végső megmérettetést áprilisban tartják – fogalmazott Kovács Róbert-Jenő. Rámutatott, továbbá a Márton Áron Szakkollégium, valamint dr. Mészáros Tamás igazgató meghívására idén nyáron a fiatalok előadóként részt vehetnek a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem által megszervezett Kárpát-medencei nyári egyetemen.