Kiss Judit 2020. január 09., 09:18

Marad a köd

Bizony, van olyan pedagógus, aki alkoholos mámorban lép be a tanórára, és olyan is, aki minősíthetetlen hangnemben üvöltözik az elsősökre, vagy akinek a nemtörődömségéből, alkalmatlanságából kifolyólag nemzedékek egész sora utálja meg (vagy meg sem ismeri) a matematikát, földrajzot, történelmet. Hogy mindennek mennyire szerteágazóak lehetnek az okai, ne firtassuk most, elég ha csak arra gondolunk, bizony hagy némi kívánnivalót maga után a pedagógusképzés is….

Romániában anyatigrisként védi a törvény a végleges állást elfoglaló tanerőket, akiket aztán ágyúval sem lehet elmozdítani a katedra mellől, még akkor sem, ha nem tartják meg óráikat, alkoholisták vagy ha bántalmazzák a gyerekeket. Biztosan sokan emlékeznek a kolozsvári zeneiskola tanítónője körüli, pár éve kirobbant botrányra, amikor egy kiszivárgott videófelvétel nyomán nyilvánosságra jutott, hogy a pedagógus minősíthetetlen hangnemben üvöltözött az osztályban, enyhén szólva is alaposan megalázta a betűvetést nehezebben elsajátító gyerekeket. És mi történt? A sajtót bejárta a hír, a közvélemény felháborodottan tiltakozott, a tanítónő, akinek munkáját felfüggesztették, pár hétre betegszabadságra ment, majd szépen visszasétált a katedra mögé, hogy további nemzedékeket oktasson betűvetésre.

Amilyen lassan őrölnek a hazai oktatást szabályozó érdemi változtatások malmai, nem csoda, hogy csak általánosságokat sorjáz az év elejétől érvénybe lépő törvénymódosítás, amellyel elviekben szigorították a pedagógusi munkakör előírásainak betartását. De csak elviekben, hiszen nem teszik világossá, egészen pontossá, melyek a pedagógusok jogai és kötelezettségei. Így homályban marad, hogy tulajdonképpen mihez kellene igazodniuk. A hazai viszonyokat ismerve természetesen az is homályos, hogy vajon mikor születik végre olyan szabályozás, amely tisztán körülhatárolja a jogokat és a kötelezettségeket, nem bonyolít, általánosít, hanem egyszerűsít. Egyelőre úgy tűnik, maradnak a jelenlegi, igazságtalan és méltatlan viszonyok: a kiválóan teljesítő, lelkiismeretes és elhivatott tanárokat nem ösztönzik, nem méltányolják, nem motiválják, a hanyagokat, a szabályszegőket pedig nem lehet hatékonyan felelősségre vonni. Marad a pedagógusi munkakör előírásainak betartását illetően továbbra is az összevisszaság és a köd.