Bihar megyébe szállítják a Predealon bóklászó medvéket, Székelyföldön sem alszanak a nagyvadak

Bíró Blanka , Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., 15:52

Elköltöztetik Bihar megyébe azokat a medvéket, amelyek a predeali sípálya közelében bukkantak fel több ízben. A hibernálási időszak ellenére sűrűn járkálnak a nagyvadak lakott települések közelében a Székelyföldön is, nem félnek az emberektől. Szakértők óvatosságra intenek.

Fotó: Pál Árpád

 Egy Bihar megyei vadászterületre költöztetik azt a két medvét, amelyeket az év elején a predeali Clăbucet sípálya közelében filmeztek le. Cătălin Văsii Brassó megyei prefektus arról tájékoztatta a sajtót, hogy egyeztettek a környezetvédelmi minisztérium illetékeseivel, a helyzet elemzése után arra jutottak, hogy a két medvét Bihar megyébe költöztetik. A minisztérium azonosította be a Bihar megyei vadászterületet, amelynek gondnokai vállalták, hogy átveszik a két vadat. Amint megkapják a minisztérium és a Brassó Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság engedélyét, a két medvét befogják és átköltöztetik.

Csendőralakulat kergette el a medvét

A prefektus szerint a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottságban először az a javaslat hangzott el, hogy a medvebocsot elköltöztetik, a felnőtt példányt pedig kilövik, ám végül mind a két medve elköltöztetése mellett döntöttek.

A Predealon felbukkant két nagyvad közül az egyik bocs, a másik felnőtt nősténymedve, de nem a bocs anyja. A bocsot december 29-én filmezték le a Clăbucet sípályán, de felbukkanását nem jelentették a csendőrségnek, mert a kis medve megijedt az emberektől, és visszaszaladt az erdőbe.

Január 2-án, 4-én, 5-én és 6-án is megjelent a medve a sípálya közelében, akkor egy síző a 112-es sürgősségi telefonszámon értesítette a csendőrséget. A helyszínre érkező csendőralakulat mintegy 500 méterre elkergette a felnőtt példányt a sífelvonó beszállójától, majd még két alakulatot küldtek a helyszínre, hogy távol tartsák a vadat.

Felborult a medvék bioritmusa, az utóbbi években egyre kevesebben vonultak téli álomra Fotó: Pál Árpád

Nem alszanak a nagyvadak a Székelyföldön

Noha a magasabban lévő részeken már téli álmot alszanak a medvék, más területeken ez nem így van. Székelyudvarhely környékén például legalább tizenegy medve aktív jelenleg is, ezért a vadászok óvatosságra intenek.

A hibernálási időszak ellenére hat medvét látnak rendszeresen a lakók a székelyudvarhelyi Cserehát-lakótelep környékén,

az állatok nem félnek az emberek közelségétől, így veszélyesek lehetnek – mondta lapunknak Mărmureanu-Bíró Leo­nárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetője. Hozzátette, az Agyagdomb környékén kétbocsos anyamedve szokott kószálni, míg a szejkefürdői erdőben legalább három nagyvad aktív jelenleg is. A nagyvadak veszélyesek lehetnek, ezért az igazgató semmiképp sem javasolja, hogy bárki megközelítse őket, sőt ha valaki lakott terület környékén lát medvét, mindenképp tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és jelentse az esetet. A vadászok egyébként csapdával igyekeznek elkapni a nagyvadakat, igaz, eddig kevés sikerrel. Bár volt olyan eset, hogy egy medve besétált a csapdába, végül sikerült elinalnia. Munkájukat ugyanakkor a szabadon kószáló kutyák is nehezítik, mivel azokat is odavonzza a csali, így nem ritka, hogy másnap a vadászoknak kell kiengedniük őket a szerkezetből.

A cél az lenne, hogy a fogságba ejtett medvéket elaltassák és elszállítsák egy településektől távol eső területre. Ezzel úgymond egy második esélyt kapnának, hiszen elkerülhető volna a kilövésük.

Az enyhe tél miatt is aktívak a medvék

„A medvék akkor vonulnak el téli álmot aludni, amikor az élelem megszerzéséhez több energiát kell elhasználniuk, mint amennyihez az elfogyasztásával jutnának” – magyarázta a szakember. Rámutatott, az idei tél eddig enyhének mondható, hiszen csak kevés hó hullott, így a nagyvadak viszonylag egyszerűen találnak makkot és egyéb táplálékot, ezért is maradtak éberek. Persze míg a földrajzilag alacsonyabban lévő területeken gyakran látni medvéket, addig a hegyvidéken – például a Bucsin-tetőn vagy a Hargitán – elvonultak téli álmot aludni. Ott ugyanis nagyobb hó van, nehezebb az élelem megszerzése.

Az egyesület igazgatója szerint ugyanakkor általánosságban is elmondható, hogy felborult a medvék bioritmusa, hiszen az utóbbi években egyre kevesebben vonultak téli álomra. Ugyanez tapasztalható a háromszéki Bálványosfürdőn is: gyakori, hogy közvetlenül az úttest mellett bukkannak fel medvék, amelyek láthatóan egyáltalán nem félnek az emberektől. Ottjártunkkor december utolsó napjaiban két nagyobb medvebocs merészkedett a Bálványosfürdőn található borvízforrás közelébe, ahol emberek tartózkodtak.