Kelemen Hunor támogatja az előre hozott választás megrendezését

Balogh Levente 2019. december 30., 18:46

Támogatja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hogy előre hozott parlamenti választásokat tartsanak jövőre Romániában. Ezt ő maga mondta el hétfőn a Radio France Internationale-nak (RFI).

Fotó: Erdély Bálint Előd

A politikus a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádiócsatornának elárulta: néhány napja találkozott Ludovic Orban miniszterelnökkel, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, és közölte vele: azon az állásponton van, hogy az előre hozott parlamenti választást néhány héttel a júniusban esedékes önkormányzati választás előtt kell megtartani.

Kelemen szerint az Ungureanu-kormány bukása, 2012 óta, vagyis több mint hét és fél éve állandósult a bukaresti kormányzat politikai instabilitása.

„2012 óta kilenc kormányunk volt. Amikor ilyen gyorsan váltják egymást a kormányok, nem lehet tervezni, és nem lehet végrehajtani a kormányprogramot. (…) Minél hamarabb le kell zárni a kormányzati instabilitás időszakát, ezért több mint fél évet nyernénk, ha valamikor az önkormányzati választás előtt sikerülne előrehozott választást tartani. Ezek az érveim: zárjuk le ezt az időszakot, és próbáljunk meg közép- és hosszú távra tervezni” – hangoztatta Kelemen.

Ludovic Orban kormányfő még vasárnap beszélt arról, hogy előre hozott választásra van szükség, mivel a jelenlegi összetételű parlamentben nagyon nehéz az emberek által elvárt törvényeket elfogadni.