Kovács Gergelyt nevezte ki a pápa a Gyulafehérvári Főegyházmegye érsekévé

Krónika 2019. december 24., 14:08

A Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét, Kovács Gergelyt nevezte ki Ferenc pápa a Gyulafehérvári Főegyházmegye érsekévé a leköszönő Jakubinyi György helyébe – közölte kedden a romániai katolikus püspöki konferencia.

Ferenc pápa köszönti Kovács Gergely atyát december 12-én a Szenttéavatási kongregáció 50 éves jubileumán Fotó: Vaticannews

Ferenc pápa kedden, karácsony vigíliáján fogadta el Jakubinyi György érsek és Tamás József segédpüspök korhatár miatt benyújtott lemondását, és ezen a napon nevezte meg a gyulafehérvári érsek utódját is. Kovács Gergely felszenteléséig Jakubinyi György apostoli adminisztrátorként vezeti a főegyházmegyét.

Az új érsek 1968-ban született Kézdivásárhelyen. Szülővárosában érettségizett, 1987-ben kezdte meg teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, majd 1990-ben Rómában a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként folytatta a Gregoriana és a Lateráni Pápai Egyetemeken. 1993. július 3-án a gyulafehérvári főegyházmegye számára szentelte pappá szülővárosában Bálint Lajos érsek.

Római tanulmányait egyházjogi doktorátussal 1996-ban fejezte be. Ezt követően egy évig Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János-plébánián segédlelkészként tevékenykedett.

Kovács Gergely pápai káplán

1997 augusztusában visszatért Rómába, azóta a Kultúra Pápai Tanácsának (a Vatikán kulturális minisztériumának) szolgálatában áll, 2004 óta irodavezetői minőségben. 2000 júliusától pápai káplán. 2012 februárjától Márton Áron szentté avatási ügyének posztulátora, számos, több nyelven megjelent Márton Áronról szóló kiadvány szerkesztője, posztulátori minőségében idén 17. alkalommal szervezett Márton Áron-zarándoklatot a püspök életének hazai helyszínein, negyedik alkalommal vezetett zarándoklatot Doberdóba, a katona Márton Áron nyomdokain.

Emellett a Kléruskongregáció és a Rota Romana Bíróság munkatársa. 2019. november 25-én kinevezést kapott a Hittani Kongregáció azon bizottságába, amely a házasságok hit javára történő felbontásának eljárásait vizsgálja ki. Tudományos cikkei külföldi és belföldi folyóiratokban jelentek meg, a Kultúra Pápai Tanácsa által kiadott Cultura e Fede folyóirat felelős igazgatója. A Romkat.ro egyházi portál rámutat: a Szentszék Márton Áron püspöki kinevezésének 81. évfordulóján hozta nyilvánosságra Kovács Gergely kinevezését. A pápai káplán egyébként három szentatya – II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa – alatt szolgált, és 2014-ben a Krónikának adott interjúban elmondta: nagyon érdekes és izgalmas munkát végez a Vatikánban. Az öt évvel ezelőtt készült beszélgetés során a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője – posztulátorként – tájékoztatott Márton Áron boldoggá avatási folyamatáról is.

Jakubinyi György érsek októberben kérte a nyugdíjazását Fotó: Veres Nándor

Az érsekséget az új főpásztor felszenteléséig és beiktatásáig Ferenc pápa megbízásából Jakubinyi György nyugalmazott érsek apostoli adminisztrátorként vezeti. A püspökszentelés és -beiktatás helyszínét, időpontját a későbbiekben közlik. „A betlehemi Gyermek oltalmazza és vezesse, ajándékozzon neki bölcsességet, lelkierőt és sok kegyelmet, hogy Isten Szolgája Márton Áron püspök útján vezethesse főegyházmegyénket az üdvösség felé vezető úton” – olvasható Jakubinyi György nyugalmazott érsek levelében.

Jakubinyi György érsek – ahogy azt a Krónika elsőként megírta – októberben kérte a nyugdíjazását. Bár a főpásztor 75 éves koráig, tehát még egy évig irányíthatta volna a főegyházmegyét, betegségre hivatkozva kérte a nyugdíjazását. Hasonlóképpen nyugdíjba vonul a Csíkszeredában szolgáló Tamás József segédpüspök is.