Visszatérhet „száműzetéséből” a nálunk még rejtélyesnek számító hipnoterápia

Szucher Ervin 2019. december 18., 11:03

Az angol, majd a román nyelvű kiadás után magyarul is megjelent dr. Elena Gabor Otthon az Élet Fájánál című szakkönyve. Az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó pszichoterapeuta a tudatalatti, éterikus tudományba próbálja bevezetni olvasóit. 

Levegővétel. Érintettek szerint a depressziót is hatékonyan kezelni lehet hipnoterápiával Fotó: 123RF

A kommunizmus sötét korszakát követően a hipnoterápia egyre inkább kezd visszakerülni hosszas száműzetéséből a gyógyítás főáramába. Az elmúlt évtizedek kísérleti és ellenőrzött terápiás tapasztalatai nyomán ma már Kelet-Európában sem tartják természetfeletti jelenségnek, sőt egyre több orvos kezdi alkalmazni. Egyikük a marosvásárhelyi származású Elena Gabor, az Európai Orvosi Hipnoterápia Egyesület elnöke. A szakma szerint a hipnoterápiának vagy tudatalatti terápiának nevezett gyógymód segít az önfeltárásban és az öngyógyításban, ugyanakkor egy nagyszerű felderítő módszer a tudatunk titkaira és a tudatalatti univerzumára.

A Kaliforniában élő és dolgozó orvosnő szerint a hipnoterápiával a depresszión kívül az alkoholfüggőséget is hatékonyan lehet kezelni, ugyanakkor a túlsúlytól is meg lehet szabadulni. Állítása szerint volt betege, aki a rákból gyógyult ki.

Nem ördögtől való

Elena Gabor hipnoterápiás és regressziós kezeléseket végez, elvezetve ügyfeleit, pácienseit azokba az „életekbe”, amelyek kulcsfontosságú információkat tárnak fel a jelenlegi gondok orvoslásához. Az erdélyi szakember ügyfelei mély relaxációban állítólag képesek olyan emelkedett tudatállapotba jutni, ahol Gabor doktornő szerint találkozhatnak spirituális vezetőikkel, és ily módon rendkívül értékes, olykor elképesztő információkhoz jutnak. Marilyn Gordon, az USA-beli szövetségi hipnózisegyesület tagja úgy véli, a regressziós állapot, no meg a marosvásárhelyi orvosnő utasításai révén a kezelt személyeknek sikerül túltenniük magukat a mély és kíméletlen szenvedésen, kiléphetnek a depressziós állapotból, elérve a belső békét, egy olyan örömöt és egészségi állapotot, amelyről addig álmodni sem mertek. „Előző életeik segítettek pácienseimnek abban, hogy megértsék: a halál nem reális, hogy amikor a fizikai test megszűnik létezni, a lélek felszabadul a testből, és mint a főnixmadár, saját hamujából születik újra. Megértették, hogy a lélek halhatatlan, és számtalan fizikai és nem fizikai életet képes megélni” – vallja az Amerikában és Európában egyaránt rendelő orvosnő.

Külső szemlélő számára a klasszikus hipnózissal kiváltott állapot valóban alvásszerű, ám a mára kiderült, a hipnózis a tudat olyan megváltozott állapota, melynek élettani háttere inkább az éber állapotéhoz közeli.

A hipnoterápiát leggyakrabban nem önmagában alkalmazzák, hanem olyan eszközként, mely hatékony kiegészítője lehet a legtöbb terápiás eljárásnak. Sikerrel alkalmazzák a hipnoterápiát hangulati és pszichoszomatikus zavarok esetén, bizonyos kommunikációs vagy alkalmazkodási zavaroknál, például olvasási vagy beszéddel kapcsolatos nehézségek esetén. Gyakorta alkalmaznak hipnózist káros szokások, mint amilyen a dohányzás vagy a túlevés, vagy társas nehézségek, önbizalomhiány, teljesítményromboló vizsgadrukk megváltoztatására. A szorongásos megbetegedések esetében a hipnózis többféle módon is segíthet.

Fogorvosként kezdte

Kérdésünkre, hogy egy fogorvosként dolgozó szakember miként tér át a hipnoterápiára, Elena Gabor elmondta, hogy érdeklődését egy orvos kolléga felfedezése váltotta ki, aki súlyos betegek kezelésére használta a tudatalatti terápiát. „Akárcsak a legtöbb orvos, én sem tudtam semmit erről a technikáról. Olvasni, kutakodni kezdtem, és felfedeztem, hogy világszerte egyre több kolléga kezd eredményes lenni a gyógyszeres kezelés felhagyásával és a pszichoterápia alkalmazásával. Utólag olyan emberekkel is találkoztam, akiknek nem volt egészségügyi végzettségük, mégis sikeresen használták ezeket a módszereket” – idézi fel az indulás pillanatát az első egyetemét Marosvásárhelyen végző orvosnő. Gabor doktornő felkutatott és áttanulmányozott minden elérhető szakanyagot, aztán az Egyesült Államokban elvégzett egy orvosi hipnoterápiás kurzust. Ma már határozottan állítja, hogy egy új orvoslási területet kellene létrehozni: a tudatalatti gyógyászatot, amely a tudatalatti elme kutatásával és gyógyításával foglalkozik, a pszichikai és fizikai betegségek kezelésével, valamint az emberi lénnyel, mint teljes egész. „A tudatalatti elme felderítésének ismeretei nem hiányozhatnak egyetlen orvos arzenáljából sem” – vallja. Ma már a romániai kollégái közül is egyre többen érdeklődnek a pszichoterápia iránt. A nyitás fokmérője lehet, hogy akadnak háziorvosok, akik kimondottan hipnoterápiára küldik betegeiket.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem idéntől bevezette a pszichológiát tanuló hallgatói részére az orvosi hipnoterápiás kurzusokat.

Egyébként a hipnózist eredetileg kimondottan az orvoslásban használták, a feljegyzések szerint már a 17–18. században.

Lélekterápiáról magyarul

Elena Gabor Otthon az Élet Fájánál című magyar nyelvű kötetét ma este 6 órától mutatják be a marosvásárhelyi Kobak Könyvesboltban. Könyvében a marosvásárhelyi orvosnő azokkal a technikákkal próbálja megismertetni olvasóközönségét, amelyek lehetővé teszik a pozitív változást az életünkben, és megtanít arra, miként lehet kiiktatni a félelmet és a negativitást a mindennapjainkból. „Segít minden páciensnek, vendégnek, hogy megtapasztalja az utat az élet fájához, abban, hogy felfedezze a legmélyebb igazságot, úgy, hogy azt az életet élhesse, amit szeretne. Az olvasó megmarad azzal a tudással és ismerettel, ami egy boldog élethez szükséges, ugyanakkor behozhatja az életébe a fényt és a feltétel nélküli szeretetet” – írta a sikerkönyv angol nyelvű változatáról Carolyn J. Brown amerikai család- és hipnoterapeuta, a pszichológia doktora. A ma esti rendezvény házigazdája dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus lesz.