Teret nyernek a gyalogosok: két újabb sétálóutca létesül Nagyváradon

Pap Melinda 2019. december 18., 20:11

Tovább bővül a belvárosi gyalogosövezet Nagyváradon, a helyi tanács legutóbbi ülésén újabb két sétálóutca létrehozására bólintott rá. Az Ezredévi emléktér környéke is sétálóvá válik, de a Bémer téren is zajlik a munka.

Nagyrészt a gyalogosoké lesz a felújítás után a Bémer tér Fotó: Bálint Eszter

Beváltani látszik ígéretét a nagyváradi városvezetés, miszerint fokozatosan a teljes belvárost átadja a gyalogosforgalomnak. A helyi tanács legutóbbi ülésén ugyanis úgy döntött, hogy a Szent László térre nyíló Pável (Episcop Mihai Pavel) utcáról és a színház melletti gr. Bethlen István (Teatrului) utcáról is kizárja a gépkocsiforgalmat. A cél, hogy a váradiak és a turisták gyalogosan közlekedjenek a városközpontban.

A múlt szerdán tartott decemberi tanácsülésen egyelőre a két sétálóutca kialakítására vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat hagyták jóvá, Ilie Bolojan polgármester szerint uniós finanszírozást hívnának le a célra. A városvezető elmondta: ezáltal csökkenteni szeretnék a légszennyezést a városközpontban, és a gyalogosok számára is közlekedési folyosót hoznának létre a Szent László tér és a Kálvin János (Jean Calvin) utca között, melynek közelében a Teleki (Primăriei) utcai zsinagóga, és a benne kialakított zsidómúzeum is található.

A Partiumi Keresztény Egyetem szomszédságában új teret alakítanának ki, de emeletes parkolóházat is építenének.

Az Ebihoreanul portál beszámolója szerint az új sétálóutcákat csupán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosainak a szavazatával sikerült elfogadtatni, az RMDSZ képviselői ellene szavaztak, a szociáldemokraták tartózkodtak.

A határozat szerint a Pável utca sétálóvá alakítása 5,9 millió lejbe kerülne, ezt a főtérhez hasonlóan porfirkővel borítanák.

Dolgoznak a Bémer téren

A színház melletti gr. Bethlen István utca sétálóvá alakítására a Bémer (Ferdinánd) tér átalakítása után kerülne sor, a város második főterének számító köztéren május óta javában zajlanak a felújítási munkálatok. Az uniós pénzből finanszírozott projekt értéke több mint 20 millió lej, megvalósítási ideje másfél év.

A munkálatok nyomán tejesen átalakul a Szigligeti Színház előtti tér, nagyobb felület jut majd a gyalogosoknak, és az ígéretek szerint kevesebb gépkocsi fordul meg itt. A tér nagy részét lekövezik, de zöld szigeteket is létrehoznak. Korszerűsítik ugyanakkor a közvilágítást, szökőkutakat alakítanak ki, új utcabútorokat helyeznek ki.

Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar közösséget érintő ügyekkel foglalkozó tanácsadója korábban úgy nyilatkozott: a Bémer tér átalakításának célja, hogy jobban érvényesüljenek az itteni műemlékek, a Szigligeti Színház, a Pannónia Szálló, az EMKE épülete, a Poynár-ház és a többi szomszédos ingatlan.

Fotó: Bálint Eszter

Gyalogosövezet az Ezredévi emléktéren

A Bémer tér felújításához kötődően újabb gyalogosövezet létesül a Körös-parti városban, a városvezetés októberben jelentette be, hogy az Ezredévi emléktér (Piața Libertății) és az ezzel szomszédos utcák is sétálóvá válnak. A projekt célja az autóforgalom és a környezetszennyezés csökkentése a gyalogosforgalom javára. Eszerint sétálóutcává válik a Bémer tér és a Rimanóczy Kálmán (Iosif Vulcan) utca közötti szakasz, melyet porfírkővel borítanak. A Körös-parti fák megmaradnak, a lejtőn pedig támaszfalat alakítanak ki, melyre ülőhelyeket szerelnek. A Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca Bémer tér és Ezredévi emléktér közötti szakaszát szintén átengedik a gyalogosoknak, ez is porfírkő burkolatot kap. A projekt értéke 9,3 millió lej, szintén uniós alapokból valósul meg a Regionális Operatív Program keretében.

A környéken jelenleg is dolgoznak a sétálóövezet bővítésén, zajlik a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca sétálóvá alakítása, ez a jelenlegi korzót köti össze az Ezredévi emléktérrel.

Ilie Bolojan polgármester terve, hogy hálózatba szervezze a város látványosságait, a Nagysándor utca gyalogosövezetté alakításával a turisták a Garasos hídon keresztül is átsétálhatnak majd a felújított várba.

Az utca – melyen az aradi vértanúk egyikének, a váradi születésű Nagysándor József honvéd vezérőrnagynak, illetve a nagy román egyesülésért harcoló Aurel Lazăr ügyvédnek a szülőháza található – jelenleg is egyike a belváros legnyugodtabb utcáinak. A Fő utca felőli végén áll Aurel Lazăr egészalakos szobra, melyet továbbra sem kerítenének el a közterülettől. A Nagysándor utca egyébként a második belvárosi utca, melyet sétálóövezetté alakít az önkormányzat, a Szent László térre nyíló Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca után.

Megújul a Nagyvásár tér

Uniós forrásokból újítaná fel a nagyváradi önkormányzat a Nagyvásár teret (Parcul 1 Decembrie), a 2,1 millió lejes beruházás megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére legutóbbi ülésén bólintott rá a tanács. A határozat szerint a zöldövezetet elcsúfító megrongálódott medencék helyére új, hang- és fényjátékkal kísért szökőkút kerül, melynek értéke 8,4 millió lej. A sétányokat is újrakövezik 1,9 millió lejből, ugyanolyan kőburkolatot használnának, mint a szomszédos Zöldfa utcában. Emellett az Ismeretlen katona szobra körüli burkolatot is cserélnék, és a közeli játszóteret is felújítanák, az Ullmann-palota előtti részen pedig kerékpárutat hoznának létre.