Óvodáslevél a polgármesternek: Székelyboóson játszóteret építenének manók és az angyal segítségével

Szucher Ervin 2019. december 17., 18:32

Ötéves, középcsoportos óvodás kislány írt levelet települése polgármesterének, kérve egy játszótér megépítését. Gyopár a manók segítségét is felajánlotta, csakhogy végre a Maros megyében található székelyboósi gyerekeknek is legyen játszóterük.

Játszótérterv. A kis Gyopár átadta a levelet Koronka polgármesterének Fotó: Kovács Árpád Géza

Noha a Marosvásárhelytől kevesebb mint tíz kilométerre fekvő, és aszfaltos úton megközelíthető Székelyboós a megye leggazdagabb vidéki településéhez tartozik, mindmáig nem rendelkezik játszótérrel. Ezen szeretne változtatni Gyopár, egy nem egészen ötéves helybéli kislány, aki a minap – akárcsak a Mikulásnak vagy az angyalnak – levelet írt a községközpont, Koronka polgármesterének. „Egyik nap a lányom azzal állt elő, hogy írjunk levelet a göndör hajú bácsinak, akiről tudja, hogy a község elöljárója. Amikor már harmadszorra is megismételte kérését, gondoltam magamban, egy ilyen szikrát nem kellene kioltani, inkább támogatni kell.

Levelében Gyopár egy játszóteret kért magának és a több mint negyven székelyboósi gyereknek. Azt is hozzátette, hogy az építkezésben a manókat is bevonja, de kéri a Mikulás és az angyal segítségét is”

– mesélt a Krónikának lánya kezdeményezéséről a megyeszékhelyről néhány éve Boósba költözött Kovács Árpád Géza.

A fiatal apuka és lánya aláírásokat is gyűjtött a piciny faluban. Míg a kislány a betlehemes műsor próbája után vitte oda az íveket a többi szülőnek, apja a falut járva próbált támogatókat szerezni. Amint Kovács Árpád Géza elmondta, minden egyes portán pozitívan fogadták kislánya ötletét, aki csak otthon volt, aláírta a közös petíciót. A hegyimentőként dolgozó apuka úgy érzi, lánya, aki Szent Miklós napjára is csak annyit írt a nagy szakállú öregnek, hogy „amit hoz, annak ő örülni fog”, nem vetette el a sulykot, és nem kért lehetetlent. Az édesapa úgy érzékelte, hogy a beadványt átvevő Takács Szabolcs polgármester is barátságosan viszonyult a kérdéshez.

Amennyiben megépül a létesítmény, a székelyboósiak régi álma teljesül, hiszen a felnőttek évek óta kérik a játszóteret.

Az ezelőtt tíz évvel még kihalófélben lévő zsáktelepülésen, a városról kiköltözött magyar családoknak köszönhetően, a gyermekek száma hirtelen megtízszereződött. Valamikor alig voltak négyen, most már közel ötventől hangos a falu.

Ennek ellenére sem óvoda, sem elemi iskola nem működik Székelyboósban, a víz- és csatornahálózat is csak most jutott el a település határába. Festői környezetének, tiszta levegőjének és csendjének köszönhetően a falu igencsak felkapottnak számít, különösképpen a vásárhelyi fiatal értelmiségi családok körében.

A helység felélesztése érdekében létrehozott Székelyboósért Egyesület elnöke, Kentelky Endre szerint falusi környezetben nem lehet azt mondani, hogy az egymáshoz összejáró gyerekeknek nincs hol játszaniuk, egy tájba illő, a székely organikus építészet jeleit magán viselő játszótérnek és parknak mint közösségi térnek viszont mindenképpen megvolna a helye. Az egyetemi tanár által vezetett civil szervezet évekkel ezelőtt helyszínt is javasolt a tér kialakítására, csakhogy kiderült, a falu közepén üresen álló telek még mindig nem került vissza jogos tulajdonosához, a református egyházhoz.

Festői környezetének, tiszta levegőjének és csendjének köszönhetően a falu igencsak felkapottnak számít Fotó: Haáz Vince

Egyébként az egyesületbe tömörülő családok valósággal felpezsdítették az addig Isten háta mögöttinek számító falucska életét: mind a katolikus, mind a református templomot restaurálták, utcákat, patakmedreket takarítanak, nyári táborokat rendeznek, cserkészfoglalkozást tartanak, élő zenés táncházat szerveznek, nyáron meg számos gyermekfoglalkozással gazdagított háromnapos Anna-napi búcsút tartanak.

A kalákázás következő állomásaként a tanítók házát jelölték meg, amelyet függetlenül attól, hogy az önkormányzat nem szolgáltatta vissza a református közösségnek, a lakók döntése értelmében 2020-ban önerőből rendbe teszik.