Életet lehelnének Nagyvárad legimpozánsabb filmszínházába

Pap Melinda 2019. december 13., 16:24

Eredeti állapotában állítaná helyre, és kulturális központként működtetné a nagyváradi önkormányzat a Fekete Sas Palotában található egykori Szabadság mozit. A célra több kulturális intézménnyel együttműködve nyújtanak be uniós támogatási igényt.

A Szabadság mozi nagytermére évek óta ráférne a felújítás Fotó: Infooradea.ro

Visszakaphatja régi fényét Nagyvárad legimpozánsabb filmszínháza, a Fekete Sas Palotában található Szabadság mozi. A helyi tanács szerdai ülésén jóváhagyta, hogy a városvezetés több kulturális intézménnyel együttműködve támogatási igénylést nyújtson be uniós finanszírozásra – mondta el a Krónikának Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester tanácsadója.

A 4,6 millió euróra becsült projekt keretében felújítanák a nagy- és kistermet, és benne kulturális központot hoznának létre.

Ilie Bolojan polgármester a tanácsülésen emlékeztetett, hogy az önkormányzat már jó ideje tervezi a Szabadság mozi felújítását, azonban eddig nem sikerült olyan pályázati lehetőséget találni, mely megfelelt volna. Műemlék épületként nem lehetett finanszírozást kérni erre, mivel a Fekete Sas Palota nincs teljes egészében önkormányzati tulajdonban, míg a hőszigetelési programba azért nem fért bele, mivel műemlék, magyarázta.

A polgármester szerint most adódott egy lehetőség, miszerint több kulturális intézménnyel együttműködve kulturális központként hasznosítsák az épületrészt, kulturális műhelyeket, többek között digitális könyvtárat működtessenek benne, ahol a turista virtuális sétán tudhatná meg, milyen látnivalók várják Váradon. A partnerek között található a helyi turisztikai egyesület, a Bihar megyei könyvtár, a Nagyváradi Egyetem, az elektronikai és szoftveregyesület erdélyi fiókja, valamint a Nagyváradi Közösségi Alapítvány is.

Fotó: Ghidlocal.ro

Azt, hogy lesznek-e filmvetítések az egykori filmszínházban, még nem tudni; Zatykó Gyula szerint a tevékenységi tervről azt követően dönt az önkormányzat, ha megítélik számára a támogatást. A tanácsadó szerint

nagy szükség lenne egy művészfilmeket is bemutató mozira, tekintve, hogy a városban csak multiplexek működnek, melyeknek más a kínálata. A múltja is erre predesztinálná, hiszen évtizedekig ez volt a város legimpozánsabb filmszínháza.

„Mindenképp javasolni fogom a városvezetésnek, hogy filmvetítéseket is tartsanak itt” – ígérte lapunknak Zatykó Gyula. Arra, hogy a Szabadság moziban vetítéseket kellene tartani, a szakma is felhívta a figyelmet, Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) főszervezője szeptemberben, a szemle váradi kiadásának beharangozóján rámutatott: nagyon nehéz vetítési helyszíneket találni a városban, mivel az összes egykori mozi bezárt. Úgy vélte, kolozsvári mintára – ahol rávették az önkormányzatot a régi mozik felújítására, működtetésére – Váradon is fel lehetne éleszteni a mozizás hagyományát. Szerinte az első lépés a főtéri Szabadság mozinak a felújítása és beüzemelése lenne, utóbbihoz segítséget ajánlott.

A váradi tanács erre vonatkozóan már idén januárban is hozott egy határozatot, ekkor szavazták meg a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. Ennek keretében eredeti állapotukba állítanák vissza a szecessziós belső tereket, ugyanis

a rendszerváltás után az impozáns nagyteremben bingó játékterem működött, olajfestékkel festették le a falakat, eltakarva a szecessziós díszítést.

A kommunizmusban még Nagyvárad (Oradea), a rendszerváltás után már Szabadság (Libertatea) néven futó mozi a 2000-es évek elején zárt be, nagyterme azóta üresen áll, kistermében egy ideig a kolozsvári Chicago Tour cég és a helyi Metrion Egyesület működtett filmszínházat az európai művészmozik hálózatának tagjaként. Az eredetileg bál- és kaszinóteremként használt nagyterem egyébként 400, míg a szomszédos kisterem 150 személy befogadására képes.