Böcskei: nem tudni, mikor várható Jakubinyi utódjának bejelentése

Balogh Levente 2019. december 12., 21:13

Nem lehet előre tudni, mikor jelentik be az új gyulafehérvári érsek személyét, az időpont a Vatikán döntésén múlik – jelentette ki a Krónikának csütörtökön Böcskei László.

Böcskei László Fotó: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmagye

 A nagyváradi római katolikus megyés püspököt annak kapcsán kérdeztük meg, hogy korábbi információk szerint már novemberben meg kellett volna nevezni a nyugdíjba vonuló Jakubinyi György érsek utódját. „Ez nem így működik, nem szokták előre közölni, mikorra várható az utód megnevezése. Minden azon múlik, hogy a Vatikánban mikor jutnak döntésre” – jelentette ki.

A püspök hasonlóan kommentálta azt az értesülést is, miszerint ő lenne az egyik legfőbb esélyes az érseki tisztségre. „Nem tudunk előre semmit, akkor lehet bármit is mondani, amikor bejelentik a döntést” – fogalmazott.

Mint arról beszámoltunk, lapunknak még október elején Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök erősítette meg, hogy Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke a nyugdíjazását kérte. Akkor azt valószínűsítette, hogy Ferenc pápa már novemberben kinevezi az utódját.

{K1}

A Krónika értesülései szerint többen is esélyesek az érseki tisztség betöltésére. Úgy tudjuk, Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Schönberger Jenő szatmári püspök, Kovács Gergely okleveles posztulátor, Szénégető István-Barnabás plébános, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetője, valamint Kerekes László szentszéki tanácsos neve is felmerült Jakubinyi György lehetséges utódjaként.