Egyre szépül a püspöki palota: hamarosan az építtető címere is felkerül a timpanonra

Bálint Eszter 2019. december 12., 21:02

Kilencvenkilenc százalékban elkészült a nagyváradi római püspöki palota külső homlokzatának felújítása, és jól haladnak a munkálatok a kertben és a belső terekben – mindezt saját szemünkkel tapasztalhattuk meg csütörtöki terepszemlénken.  

 

A püspökség és a cég képviselői egyaránt bíznak benne, hogy egy éven belül teljes pompájában megcsodálható lesz az impozáns épület Fotó: Balogh Levente

A Kanonok sor felől érkezőnek az az első benyomása, hogy szinte napra pontosan két évvel az építőtelep megnyitása után el is készült a nagyváradi római katolikus püspöki palota külső felújítása, közelebb érve tűnik fel, hogy a timpanon még üresen áll. Mint a püspökség által szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón megtudhattuk, a palotából és a bazilikából álló barokk komplexumot építtető Patachich Ádám püspök címere kerül majd oda, mivel az eredeti már nincs meg, így újramodellezik.

A főbejárat fölé viszont már felkerült a latin nyelvű szöveg, amely jelzi, hogy kinek a nevéhez fűződik ez a gyönyörű épületegyüttes.

Böcskei László megyés püspök beavatott, nem is tudtak a feliratról, de a felújítási munkálatok során szimmetrikus lyukakra bukkantak, majd régi fotók és dokumentumok tanulmányozása nyomán visszaállították az eredeti rézbetűs feliratot. A külső felújítás az érintettek elmondása szerint is 99 százalékban kész, már csak a timpanon és apró nüanszok vannak hátra. Közben kész a külső díszkivilágítás is, így az esti órákban is látszik, és a felújítás előttinél is jóval impozánsabbnak hat a püspöki palota.

A palota kertjét végigpásztázva is nagy az előrelépés nyári ottjártunkhoz képest,

elkészült a kockaköves tér, a fákat szakszerűen visszanyesték, kialakított ösvények várják a látogatókat.

A restaurátorok munkája nyomán kezdenek feltárulni a falfestmény-részletek Fotó: Balogh Levente

Szemünk pedig rögtön megakad az új kandelábereken, amelyekről a Krónika kérdésére Matuz Zsolt, a palotánál zajló munkálatok projektfelelőse büszkén mondta el, hogy hagyományos technikával, vasból öntött darabokról van szó, a kovácsoltvas búra pedig a palotán megmaradt lámpatestek mintájára készült. A kert a szakemberek szerint 50 százalékban készült el, de mivel az időjárás egyelőre velük van, tudnak haladni, és 2020 júniusára be is fejezik a tervezett munkálatokat.

A palotába belépve rögtön megtapasztaljuk, minden szinten zajlik a munka. Túl a műszaki megvalósításokon, az egyik leglátványosabb, hogy kezdenek feltárulni a falfestmény-részletek a restaurálás alatt álló két első emeleti teremben. A csütörtöki, sajtósok számára szervezett terepszemle során láthattuk, ahogy a restaurátorok munkája nyomán

előkerült már egy olaszországinak ható városképrészlet, egy gyönyörű vitorláshajó, a plafon négy sarkában gyümölcsöstál-szerű stukkók domborodnak ki.

A második emeleten friss festék illata fogad, a munkások ottjártunkkor is betont kevertek, ablaktokot mértek, a részben felrakott álmennyezet felett alakult a szellőztető rendszer – a cél, hogy mielőbb elkészülhessenek a vendégszobákkal és a konferenciára érkezőket kiszolgáló egységekkel. Most először jártunk ugyanakkor egy egykori kápolnában, amelyről Böcskei László, elmondta: egykor ebben a szárnyban filozófia órákat tartottak az első- és másodéves szeminaristáknak, ők használták annó ezt a kápolnát, amelyben kisebb konferenciaterem kap majd helyet a munkálatok végeztével.

A felújításokat megrendelő püspökség és a munkálatokat végző cég képviselői pedig derűlátók, azt mondják, tartani lehet a határidőt, így nagyjából egy év múlva végeznek a hatalmas, Magyarország kormánya által közel 2 milliárd forinttal támogatott beruházással. A kert viszont külön projekt, az egy eurorégiós pályázat elnyeréséből kap új arculatot.